Delphish

Izvor: Wikipedija
Delphish
IzdavačRobert Krzeminski, Rico Kathke, Sven Moldenhauer
Datum izdavanja1. kolovoza 2015.
Zadnja inačica7.0
Operacijski
sustav
Microsoft Windows
PlatformaMicrosoft Outlook, Outlook Express
ŽanrSigurnost internetskih preglednika
LicencijaFreeware
Internetska
stranica
www.delphish.de

Delphish je program koji štiti korisničke podatke. To je besplatna antiphishing ekstenzija za program Microsoft Outlook i Outlook Express, koja je integrirana kao alatna traka.

Delphish omogućava korisniku da provjeri autora i zemlju podrijetla sumnjivih elektroničkih poruka. Otkriva eventualne skrivene poveznice, obavještava korisnika o podrijetlu i operateru internetskih stranica na koje vode poveznice, te analizira cijelu elektroničku poruku.

Delphish je stvorio i razvijao tim koji je napravio poznatiji sigurnosni program SaferSurf, pod okriljem Nutzwerka, njemačke softverske tvrtke sa sjedištem u Leipzigu koja razvija internetske tehnologije.

Funkcionalnost[uredi | uredi kôd]

Delphish pruža razne funkcije:

  • Provjera elektroničke pošte: U prvom koraku sumnjive se poruke uspoređuju s poznatim phishing-porukama. Ako nema poklapanja, sljedeći je korak procjena rizika za sve poveznice u poruci.
  • Prikaz stanja: Alatna traka Delphisha prikazuje je li izabrana poruka već provjerena i kako ju je Delphish klasificirao.
  • Otpad: Poruka prepoznata kao phishing premješta se u zaseban direktorij kako korisnik ne bi slučajno aktivirao poveznicu u poruci.
  • Postavke: Ovdje korisnik može promijeniti jezik, unijeti proxy poslužitelj ili kontrolirati prikaz stanja.
  • Statistika: Korisni podaci o elektroničkoj pošti. Na primjer, korisnik može vidjeti deset domena koje su mu najviše slale phishing-poruke.
  • Geolokacija: Geopodaci se detektiraju za svaku poveznicu u poruci i prikazuju kao zastavica da korisnik vidi domovinu poslužitelja na koji vodi poveznica.
  • WHOIS: Za svaku testiranu poveznicu korisniku se daju informacije o vlasnicima, administratorima i datumu registracije domene.

Osvrti[uredi | uredi kôd]

Delphish javlja mogući phishing.

Delphish je izdan 2007., a osvrti su bili pozitivni.

Ghacks je rekao: "Možete koristiti Delphish kao prvu liniju obrane protiv phishinga, ali pobrinite se da možete i sami analizirati poruke."[1]

Computerwoche je pisao: "Premda Delphish nije sveobuhvatan paket za zaštitu od phishinga, pokazao se kao koristan i informativan alat."[2]

IT SecCity je komentirao: "Sada korisnik može osobno procijeniti opasnost od svake poveznice, jer dobiva detaljne informacije o svakoj poveznici, kao što su njezin stvarni cilj, vrsta, popularnost, starost, vlasnici domene itd."[3]

Online PC je rekao: "[Delphish] daje prednosti automatskog prepoznavanja i razvija korisnikovu svijest o sigurnom i odgovornom korištenju elektroničke pošte."[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Free Phishing Protection with Delphish (engleski). 6. svibnja 2007. Pristupljeno 18. rujna 2015.
  2. Anti-Phishing in Outlook (njemački). 17. siječnja 2007. Pristupljeno 18. rujna 2015.
  3. Lösung schult das Bewusstsein für Angriffe auf persönliche Daten (njemački). 11. siječnja 2007. Inačica izvorne stranice arhivirana 3. ožujka 2016. Pristupljeno 18. rujna 2015.
  4. Delphish: Kostenlose Anti-Phishing-Lösung als Outlook Add-in (njemački). 10. siječnja 2007. Pristupljeno 18. rujna 2015.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]