Bjelolica utva zviždara

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Dendrocygna viduata)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Bjelolica utva zviždara
Dendrocygna viduata upright.jpg
Status zaštite
Status iucn3.1 LC hr.svg

Status zaštite: Najmanja zabrinutost (lc)

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Anseriformes
Porodica: Anatidae
Rod: Dendrocygna
Vrsta: D. viduata
Dvojno ime
Dendrocygna viduata
(Linnaeus, 1766.)

Bjelolica utva zviždara (lat. Dendrocygna viduata) je utva zdviždara koja se gnijezdi u Subsaharskoj Africi i velikom dijelu Južne Amerike. Staništa su joj slatkovodna i umjetna jezera s obilnom vegetacijom, gdje se patka hrani sjemenkama i drugom biljnom hranom.

Izgled[uredi VE | uredi]

Duga je oko 40-45 centimetara. Ova patka ima dug kljun crne boje sa sivim vrhom, te dugu glavu i noge. Ima bijelo lice i krunu, te crn stražnji dio glave. Leđa i krila su tamno-smeđe do crne boje sa svjetlim resama, a donji dijelovi su potpuno crni, osim bokova koji su bijelo-štraftasti. Vrat je kestenjaste boje. Stopala su plavkasto-siva. Nema previše izraženog spolnog dimorfizma.

Ponašanje[uredi VE | uredi]

Staništa su joj slatkovodna i umjetna jezera s obilnom vegetacijom, gdje se patka hrani sjemenkama i drugom biljnom hranom, kao i malim vodenim životinjama. Gnijezda gradi u obalnoj vegetaciji ili u udubljenjima stabala. Ženka polaže osam do dvanaest jaja, koja inkubiraju oba roditelja. Inkubacija traje 28 dana.

Inače je jako društvena ptica, te se na omiljenim mjestima u zoru sjati tisuću ili više jedinki, što je jako impresivno vidjeti. Kao što joj i ime kaže, jako je bučna ptica s čistim zviždućim pozivom sastavljenim od tri tona.

Galerija[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]