Depilacija

Izvor: Wikipedija

Depilacija ili epilacija je postupak uklanjanja dlačica, s određenih dijelova lica i tijela, mehaničkim ili kemijskim putem.

Riječ depilacija (depiliranje) nastala je od latinske reči pilus = dlaka, dodavanjem prefiksa de - od(stranjivanje).

Depilacija je postupak kojim se odstranjuje samo površinski (vidljivi) sloj dlačica, dok je epilacija postupak kojim se odstranjuje dlačica s korijenom.

Depilacija nije trajan postupak i potrebno ju je redovito ponavljati.

Neki od načina depilacije su depilacija voskom, depilacija šećernom pastom, laserska depilacija, depilacija kemijskim sredstvima ( kreme za depilaciju ) i elektroliza.

Depilacija šećernom pastom[uredi | uredi kôd]

Depilacija šećernom pastom jedan je od najstarijih načina za uklanjanje dlačica. Legenda kaže da je egipatska kraljica Kleopatra koristila ovu metodu. Šećerna pasta pravi se od šećera, vode i limunovog soka. Osnovna prednost ove metode je što se pasta lako uklanja s kože. Šećerna pasta za depilaciju sadrži prirodne sastojke, koji njeguju kožu. Zahvaljujući ne agresivnim sastojcima može se koristiti na svim dijelovima tijela i na veoma osjetljivoj koži. Tretmanom šećernom pastom se ne uklanjaju samo dlačice, već i mrtve stanice kože. Depilacija šećernom pastom daje dobre rezultate prilikom uklanjanja izuzetno kratkih dlačica ( 1 -2 mm).