Devon (grofovija)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Flag of Devon.svg
Tipično seosko gospodarstvo u Devonu

Devon je velika grofovija u jugozapadnoj Engleskoj. Grofovija se ponekad naziva Devonshire, iako se termin rijetko koristi unutar same grofovije.

Devon graniči sa Cornwallom na zapadu, te sa grofovijama Dorset i Somerset na istoku. Njegova južne obale se nalaze na Engleskom kanalu, a sjeverne obale izlaze na Bristolski kanal. Naziv "Devon" potječe iz kraljevstva Dumnonia, koje je bilo dom keltskih plemena koja su bila naseljena na britanskom poluotoka u vrijeme rimske invazije 43. godine pr. Kr.

Devon je četvrta po veličini engleska grofovija i ima 1.141.600 stanovnika. Glavni grad je Exeter. Plymouth je najveći grad u Devonu. Velik dio županije je ruralno područje (uključujući i nacionalni park), s niskom gustoćom naseljenosti za britanske standarde.

UNESCO-va Svjetska baština obuhvaća jedinstvenu Jursku obalu koja predstavlja kontinuirani geološki razvoj kroz cijeli mezozoik (trijas, jura i kreda), oko 185 milijuna godina povijesti Zemlje. Braunton Burrows je UNESCO-v rezervat biosfere, kompleks pješčanih sipina u sjevernom dijelu grofovije. Dartmoor i Exmoor su dva nacionalna parka. Devon je područje primorskih i povijesnih gradova, ruralnog krajolika i blaga klima.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Devon (grofovija)