Dharam Singh (hokej na travi)

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "hokejaš na travi".
(Primjeri uporabe predloška)
Osvojene medalje
Hokej na travi
Olimpijske igre
zlato Helsinki 1952. Indija
zlato Tokio 1964. Indija

Dharam Singh Gill (Gandiwind, 19. siječnja 1919.Chandigarh, 5. rujna 2001.) je bivši indijski hokejaš na travi. Igrao je na mjestu desnog obrambenog igrača.

Rodio se u Gandiwindu u okrugu Amritsar. Od djetinjstva je strastveno igrao hokej, trčeći bos s palicom za loptom na prašnjavim seoskim ulicama.

Kao učenik u Sarhaliju je bio ključni igrač školskog sastava koji je osvojio prestižni trofej Divali tri godine. Kako je prešao u drugu školu, Gujranwala, tako je i ta škola osvajala trofeje.

1941. je Singh otišao u Amritsar na koledž Khalsa, a kasnije je predstavljao sveučilište Panjab. 1945. ga je Nawab Manavadarski pozvao igrati za njegov novouspostavljeni sastav. Dharam Singh je opet bio ključnim igračem u nezaboravnim trijumfima tog sastava.

1948. je trebao nazočiti pripremama nacionalnog sastava, no bratova smrt je bila veliki udarac za njega i morao je odustati od planova. Ipak debitirao je za reprezentaciju 1952. na OI, zajedno s legendama indijskog hokeja kao što je Randhir Singh Gentle. Na tom hokejaškom turniru na Olimpijskim igrama 1952. u Helsinkiju igrajući za Indiju je osvojio zlato. Singhovu se posebice spominjalo u hokejaškim krugovima.

1964. je preuzeo trenersko mjesto. Na hokejaškom turniru na Olimpijskim igrama 1964. u Tokiju je bio trenerom indijskog izabranog sastava. Osvojio je zlato. Ostao je aktivnim kao trener, vodivši Indiju na brojnim azijskim natjecanjima.

Ušao je u pandžabski športski odjel (Punjab Sports Department) 1961., u kojem se 1978. umirovio kao viši trener.

2001. je pretrpio izljev krvi u mozak. Nakon višednevnog boravka u bolnici, umro je u Chandigarhu.

Literatura[uredi | uredi kôd]