Dirovo

Izvor: Wikipedija

Dirovo ili Kizdir[1] (mađ. Kisdér) je selo u južnoj Mađarskoj.

Zauzima površinu od 4,37 km četvornih.

Zemljopisni položaj[uredi | uredi kôd]

Nalazi se u Baranji, na 45° 56' 26" sjeverne zemljopisne širine i 18° 7' 41" istočne zemljopisne dužine, 3 km sjeverno od Viljanske planine.

Susjedna naselja su 2 km sjeverozapadno udaljena Bokšica, Garčin 2 km sjeverno, Regenja 3 km sjeveroistočno, Suka 4 km sjeveroistočno, Boštin 6 km istočno-sjeveroistočno, Ovčar 1 km istočno i jugoistočno, Siklósbodony 2 km južno, Tengarin 2,5 km jugozapadno i Tišnja 5 km zapadno-sjeverozapadno.

Upravna organizacija[uredi | uredi kôd]

Upravno pripada Šikloškoj mikroregiji u Baranjskoj županiji. Poštanski broj je 7814.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Dirovo (Kizdir) se prvi put spominje 1314., a pola desetljeća kasnije kao veće selo. Ime mu je zabilježeno u obliku Kwzdyrnek, a pripadalo je pečuškom kaptolu.

Za vrijeme turske okupacije su obitelji Pestényi odnosno Őri-Dachol imali ondje svoje posjede. Poslije 1550. su posjednicima postali Imre Bika, Istvánffyji iz Kisasszonyfe te grofovi Draškovići putem bračnih veza.

Nakon izgona Turaka je opet posjedom pečuškog kaptola odnosno pečuškog sjemeništa. Dirovo je u to vrijeme najviše se bavilo stočarstvom. U blizini sela su se nalazili i mlinovi, a od 1925. i mljekara. Uz granicu sela Kizdira su bila žitna polja.

Stanovništvo[uredi | uredi kôd]

Dirovo (Kizdir) ima 149 stanovnika (2001.). Mađari su većina. Rimokatolika je 82,6%, kalvinista nešto preko 2% te ostali.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Folia onomastica croatica 14/2005. Živko Mandić: Hrvatska imena naseljenih mjesta u Madžarskoj, (PDF)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]