Disulfid

Izvor: Wikipedija
Opća struktura organskog (kovalentnog) disulfida

Disulfidi su kemijski spojevi sumpora s alkalijskim metalom ili vodikom. Opće su formule M2Sn. M u općoj formuli predstavlja alkalijski metal ili vodik. Obično ih se stvara djelovanjem HCI na otopinu alkalijskih polisulfida. Funkcionalna skupina u disulfidu je R–S–S–R'.[1] Vezu se također zove SS-veza ili disulfidni most i obično je izvedne uparivanjem dviju tiolnih skupina. Formalno, sveza je persulfid, analogno imenu kongenera peroksida (R–O–O–R'), ali ovaj se izraz rijetko koristi, osim u odnosima ka hidrosulfidima (sastojci su R–S–S–H ili H–S–S–H).

U anorganskoj kemiji disulfidi se obično odnosi na odgovarajući anionIn S22− (S–S). Disulfidna veza u organskoj kemiji osobito je važna u stabilizaciji bjelančevina.[2]

Disulfid, bisulfid i disumpor različiti su pojmovi.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Periodni sustav elemenata SUMPOR, S - Spojevi, dobivanje i uporaba. Autor Berislav Dopuđa, 1999.-2008. U suradnji s Prehrambeno biotehnološkim fakultetom u Zagrebu.
  2. Generalić, Eni. "Cistein." Englesko-hrvatski kemijski rječnik & glosar. 22 Feb 2015. KTF-Split. (17. lipnja 2015.) <http://glossary.periodni.com>.