Dodatak:Popis Podhumskih žrtava

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Spomen-obilježje Podhumskim žrtvama u Sobolima na Grobničkom polju
Spomenik Podhumskim žrtvama

Nakon što su partizani ubili talijanske učitelje i pobjegli, talijanski vojnici su rano ujutro ušli u selo Podhum te strijeljali zatečeno muško stanovništvo. Selo je spaljeno. Ubijeni su:

1. Ban /Andrije/ Roman r. 1918.
2. Ban /Antona/ Ivan r. 1909.
3. Ban /Blaža/ Krunoslav r. 1902.
4. Ban /Gabrijela/ Josip r. 1920.
5. Ban / Gabrijela/ Viktor r. 1919.
6. Ban /Grge/ Klement r. 1921.
7. Ban /Ivana/ Ivan r. 1906.
8. Ban /Ivana/ Šimun r. 1897.
9. Ban /Jakova/ Ivan r. 1902.
10. Ban /Josipa/ Roko r. 1918.
11. Ban /Josipa/ Vjekoslav r. 1919.
12. Ban /Mate/ Ferdinand r. 1900.
13. Ban /Mihe/ Stanislav r. 1912.
14. Ban /Mojsija/ Ilija r. 1918.
15. Ban /Mojsija/Ivan r. 1921.
16. Ban /Romana/ Josip r. 1918.
17. Ban /Stjepana/ Dragan r. 1925.
18. Ban /Stjepana/ Ivan r. 1923.
19. Barak /Franje/ Bonaventura r. 1914.
20. Barak /Franje/ Ferdinand r. 1923.
21. Barak/Matije/ Benedikt r. 1914.
22. Baretinčić /Paškvana/ Miro r. 1910.
23. Baretinčić /Paškvana/ Zvonimir r. 1902.
24. Brnja /Josipa/ Ivan r. 1913.
25. Brnja /Josipa/ Petar r. 1905.
26. Burul /Ivana/ Ivan r. 1911.
27. Čavak /Karla/ Josip r. 1897.
28. Čaval /Karla/ Matija r. 1903.
29. Čaval /Jakova/ Filip r. 1887.
30. Čaval /Jakova/ Josip r. 1893.
31. Ćućić /Josipa/ Branimir r. 1925.
32. Ćućić /Josipa/ Ivan r. 1919.
33. Ćućić /Matije/ Josip r. 1909.
34. Grabar /Franje/ Grga r. 1899.
35. Grabar /Jakova/ Benedikt r. 1920.
36. Grabar /Jakova/ Stjepan r. 1912.
37. Grabar /Ivana/ Ivan r. 1909.
38. Grabar /Matije/ Mate r. 1917.
39. Hatežić /Ivana/ Stjepan r. 1909.
40. Hatežić /Josipa/ Dragutin r. 1908.
41. Juričić /Ivana/ Matija r. 1882.
42. Juričić /Lovre/ Dragutin r. 1918.
43. Juričić /Lovre/ Milan r. 1913.
44. Juričić /Lovre/ Stjepan r. 1922.
45. Kukuljun /Martina/ Dušan r. 1899.
46. Maršanić /Josipa/ Blaž r. 1918.
47. Maršanić /Vida/ Petar r. 1908.
48. Matejčić /Nikole/ Konstantin r. 1919.
49. Matejčić /Nikole/ Ljubomir r. 1915.
50. Petrović /Andrije/ Milutin r. 1906.
51. Petrović /Bonaventure/ Marijan r. 1919.
52. Petrović /Bonaventure/ Josip r. 1923.
53. Petrović /Andrije/ Milan r. 1904.
54. Petrović /Filipa/ Juraj r. 1880.
55. Petrović /Filipa/ Nikola r. 1889.
56. Petrović /Jurja/ Stanislav r. 1913.
57. Petrović /Lovre/ Ivan r. 1925.
58. Petrović /Lovre/ Lovro r. 1925.
59. Petrović /Matije/ Ivan r. 1896.
60. Petrović /Matije/ Mihovil r. 1897.
61. Petrović /Nikole/ Dušan r. 1821.
62. Petrović /Petra/ Filip r. 1927.
63. Petrović /Tome/ Ivan r. 1923.
64. Petrović /Tome/ Lucijan 1924.
65. Reljac /Ivana/ Stjepan r. 1904.
66. Reljac /Jakova/ Ivan r. 1923.
67. Reljac /Martina/ Izidor r. 1921.
68. Reljac /Martina/ Vinko r. 1909.
69. Reljac /Matije/ Benedikt r. 1919.
70. Reljac /Matije/ Romano r. 1908.
71. Reljac /Matije/ Šimun r. 1910.
72. Reljac /Nikole/ Mirko r. 1907.
73. Reljac /Stjepana/ Nikola r. 1902.
74. Reljac /Tome/ Stjepan r. 1904.
75. Rožić /Andrije/ Franjo r. 1906.
76. Rožić /Andije/ Jakov r. 1911.
77. Rožić /Ivana/ Luka r. 1901.
78. Rožić /Ivana/ Mihovil r. 1903.
79. Rožić /Mihe/ Franjo r. 1911.
80. Rožić /Mihe/ Vincenco r. 1907.
81. Stančić /Mirka/ Anđelko r. 1921.
82. Stipić /Antona/ Baltazar r. 1914.
83. Stipić /Antona/ Silvestar r. 1911.
84. Stipić /Ivana/ Anđeo r. 1904.
85. Stipić /Josipa/ Anton r. 1909.
86. Stipić /Josip/ Pavao r. 1897.
87. Stipić /Josipa/ Romano r. 1912.
88. Stipić /Martina/ Ćiril r. 1903.
89. Stipić /Josipa/ Romano r. 1897.
90. Stipić /Vida/ Baltazar r. 1914.
91. Stipić /Vida/ Josip r. 1922.
92. Škaron /Vatroslava/ Eduard r. 1910.
93. Šupak /Martina/ Josip r. 1910.
94. Trahlić /Franje/ Miroslav r. 1914.
95. Žeželić /Franje/ Cvetko r. 1904.

U talijanske koncentracijske logore odvedeno je oko 800 straca, žena i djece. Ondje je umrlo još 46 ljudi među kojima sedmoro djece.

Izvori:[uredi VE | uredi]

Ivan Kovačić, Tragedija sela Podhum: zločini talijanskoga okupatora na Grobinšćini 1941.-1942.; Rijeka 2007.