Dodatak:Popis jezika koji su izgubili status

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

ISO 639-3

Neki jezici izgubili su status jezika uz obrazloženje:

  • 1. zato što su podijeljeni, odnosno neki dijalekti proglašeni su posebnim jezicima.
  • 2. zato što su neki jezici proglašeni dijalektima nekog drugog jezika
  • navedeni su i priznati (jezici; navedeni u zagradi) sa duplim kodnim nazivima od kojih je jedan, (onaj navedeni), povučen [1].
Identifikatori Naziv Datum povlačenja
kodnog naziva iz upotrebe
Komentar
aay Aariya 16/1/2009 povučen [2]
acc Cubulco Achí 16/1/2009 uklopljern u acr [3]
aex Amerax 14/1/2008 uklopljen u engleski [4]
ahe Ahe 14/1/2008 uklopljen u kendayan salako [5]
aiz Aari 14/1/2008 podijeljen na aari [aiw] (novi identifikator) i Gayil [gyl] [6]
akn Amikoana 14/1/2008 povučen iz upotrebe
amd Amapá kreolski 18/7/2007 povučen
arf Arafundi 14/1/2008 podijeljen na 3 jezika andai [afd]; nanubae [afk]; tapei [afp] [7]
atf Atuence 10/8/2007 povučen
auv overnjanski 14/3/2007 uklopljen u oksitanski [oci]
azr Adzera 14/1/2008 na 3 jezika adzera [adz] (novi identifikator), sukurum [zsu] i sarasira [zsa] [8]
bcx Pamona 14/1/2008 na 2 jezika pamona [pmf] (novi ident.) i batui [zbt] [9]
bgh Bogan 18/7/2007 uklopljen u [bbh] bugan
bii Bisu 14/1/2008 podijeljen na bisu [bzi ] (novi ident.) i laomian [lwm] [10]
bke Bengkulu 14/1/2008 na 4 jezika Hmong Njua [hnj] (n. i.); Chuanqiandian Cluster Miao [cqd]; Horned Miao [hrm]; Small Flowery Miao [sfm] [11]
blu Hmong Njua 14/1/2008 na 4 jezika hmong njua [hnj] (n. i.); chuanqiandian cluster miao [cqd]; horned miao [hrm]; gha-mu (small flowery miao) [sfm]
bnh Banawá 18/7/2007 uklopljen u [jaa] Jamamadí
boc Bakung kenyah 14/1/2008 uklopljen u mainstream kenyah [xkl]
bqe navarsko-laburdinski dijalekt 10/8/2007 uklopljen u [eus] baskijski
bsd Sarawak Bisaya 14/1/2008 uklopljen u [bsb] brunejski bisaya
bsz suletinski 10/8/2007 uklopljen u [eus] baskijski
bvs Belgijski znakovni jezik 18/7/2007 na belgijski frankofonski [sfb] i flamanski gebarentaal [vgt]
bwv bahau river kenyah 14/1/2008 Mainstream kenyah [xkl] ili Uma' Lung [ulu] (novi kodni element)
(bxt) Buxinhua 14/1/2008 duplikat od [bgk] Bit
byu buyang 14/1/2008 na 3 jezika e'ma buyang [yzg]; langnian buyang [yln]; baha buyang [yha]
ccx sjeverni žuanski 14/1/2008 na 10 jezika: Guibian Zh [zgn]; Liujiang Zh [zlj]; Qiubei Zh [zqe]; Guibei Zh [zgb]; Youjiang Zh [zyj]; Central Hongshuihe Zh [zch]; Eastern Hongshuihe Zh [zeh]; Liuqian Zh [zlq]; Yongbei Zh [zyb]; Lianshan Zh [zln] [12].
ccy Južni žuanski 18/7/2007 na 5 jezika: nong zhuang [zhn]; yang zhuang [zyg]; yongnan zhuang [zyn]; zuojiang zhuang [zzj]; dai zhuang [zhd] [13].
cit čitagonški 18/7/2007 na jezike Rohingya [rhg], i čitagonški Chittagonian (n. i. [ctg])
cru Carútana 14/1/2008 uklopjen u Baniwa [bwi]
(dat) Darang Deng 14/1/2008 duplikat od digaro mishmi [mhu]
dyk land dayak 14/1/2008 povučen
eni enim 14/1/2008 uklopljen u centralni malajski [pse]
fiz izere 14/1/2008 na jezike Ganang [gne] i Izere [izr] (n. i.)
flm falam chin na jezike Ranglong [rnl], i Falam Chin (n. i. [cfm]).
(fri) zapadnofrizijski 1/2/2007 identifikator promijenjen u [fry] zapadnofrizijski
(gen) Geman deng 14/1/2008 duplikat od miju-mishmi [mxj]
ggh Garreh-Ajuran 14/1/2008 podijeljen između Borana [gax] i Somali [som]
gsc gaskonjski 14/3/2007 uklopljen u [oci], oksitanski
itu Itutang 14/1/2008 uklopljen u inapang [mzu]
jap Jaruára 18/7/2007 uklopljen u [jaa] Jamamadí
kds Lahu shi 14/1/2008 na jezike Kucong [lkc] i Lahu Shi [lhi] (n. i.)
knh Kayan river kenyah 14/1/2008 povučen
kob Kohoroxitari 18/7/2007 uklopljen u [xsu], Sanuma. Ime se identificira kao selo a ne jezik.
krg sjeverni korowai 14/1/2008 uklopljen u korowai
krq Krui 14/1/2008 uklopljen u [ljp] lampung api
kxg Katinganski 14/1/2008 uklopljen u Ngaju [nij]
lms Limouzinski 14/3/2007 uklopljen u oksitanski [oci]
lmt Lematang 14/1/2008 uklopljen u [mui] Musi
lnc Langedoški 14/3/2007 uklopljen u oksitanski [oci]
lnt Lintang 14/1/2008 uklopljen u srednjomalajski [pse]
lod Berawan 14/1/2008 na 3 jezika zapadni Berawan [zbw], centralni Berawan [zbc], i istočni Berawan [zbe]
mbg sjeverni nambikuára 14/1/2008 povučen; sada na 6 jezika: Alapmunte [apv]; Lakondê [lkd]; Latundê [ltn]; Mamaindé [wmd]; Tawandê [xtw]; Yalakalore [xyl]
mdo jugozapadni Gbaya 14/1/2008 na jugozapadni Gbaya [gso] (n. i.) i Gbaya-Mbodomo [gmm]
mhv Arakanski 14/1/2008 na Marma [rmz] i Rakhine [rki]
miv mimi 14/1/2008 uklopljen u Amdang [amj]
mly malajski (individualni) 18/2/2008 podijeljen na 4 jezika Standardni malajski [zsm], Haji [hji], Papuanski malajski [pmy] i Malajski (individualni) [zlm]
mob moinba 18/7/2007 na 5 jezika Chug [cvg]; Lish [lsh]; Kalaktang monpa [kkf]; Tawang monpa [twm]; Sartang [onp]
mqd Madang 14/1/2008 uklopljen u Mainstream kenyah [xkl]
muw mundari 18/2/2008 na Munda [unx] i Mundari [unr] (n. i.)
mzf Aiku 18/7/2007 na 4 jezika Ambrak [aag]; Yangum dey [yde]; Yangum gel [ygl]; Yangum mon [ymo]
nhj Tlalitzlipa nahuatl 18/7/2007 uklopljen u [nhi] zacatlán-ahuacatlán-tepetzintla nahuatl
nhs jugoistočni puebla nahuatl 18/7/2007 na sierra negra nahuatl [nsu] i jugoistočni puebla nahuatl [npl]
nky Khiamniungan naga 14/1/2008 na jezike Khiamniungan naga [kix] (n. i.); Para naga [pzn]; Makuri naga [jmn]
nxj Nyadu 14/1/2008 uklopljen u Benyadu' [byd]
(occ) Occidental (oksidentalni ili zapadni jezik) 18/7/2007 konstruiran; povučen 18/7/2007; duplikat od interlingua [14]
ogn ogan 14/1/2008 uklopljen u [pse] srednjomalajski
(ope) staroperzijski 18/4/2008 duplikat od [peo] staroperzijski
ork Orokaiva 14/1/2008 na Orokaiva [okv] (n. i.), Aeka [aez] i hunjara-kaina ke [hkk]
paj ipeka-tapuia 14/1/2008 uklopljen u [kpc] curripaco
pec južni pesisir 14/1/2008 uklopljen u [ljp] Lampung api
pen Penesak 14/1/2008 uklopljen u [mui] Musi
plm Palembang 14/1/2008 uklopljen u [mui] Musi
poj donji pokomo 14/1/2008 [pkb] Kipfokomo (Pokomo)
prv Provansalski 14/3/2007 uključen u oksitanski [oci]
pun pubian 14/1/2008 uklopljen u [ljp] Lampung api
rae ranau 14/1/2008 uklopljen u [ljp] Lampung api
rjb Rajbanshi 14/1/2008 na jezike Kamta (Indija) / Rangpuri (Bangladeš) [rkt] i Rajbanshi (Nepal) [rjs]
rws rawas 14/1/2008 uklopljen u [mui] Musi
sdd Semendo 14/1/2008 uklopljen u [pse] srednjomalajski
sdi Sindang kelingi 14/1/2008 uklopljen u Col [liw]
skl Selako 14/1/2008 uklopljen u Kendayan; Salako [knx]
slb Kahumamahon saluan 14/1/2008 uklopljen u [loe] Saluan
srj Serawai 14/1/2008 uklopljen u srednjomalajski [pse]
suf Tarpia 14/1/2008 na jezike Tarpia [tpf] (n. i.) i Kaptiau [kbi]
suh suba 14/1/2008 na jezike Suba [sxb] (Kenija) i suba-simbita [ssc] (Tanzanija)
suu Sungkai 14/1/2008 uklopljen u [ljp] Lampung api
szk sizaki 14/1/2008 uklopljen u Ikizu [ikz]
tle južni Marakwet 14/1/2008 povučen; 18/7/2007 izmjenjeno iz Talai u južni Marakwet
tmx Tomyang 18/7/2007 uklopljen u Yamphu [ybi]
tnj Tanjong 14/1/2008 uklopljen u [kxn] Kanowit
tot patla-chicontla totonac 18/7/2007 na jezike gornji necaxa totonac [tku] i tecpatlán totonac [tcw]
ttx Tutong 1 14/1/2008 uklopljen u [bsb] brunejski bisaya,
ubm gornji baram kenyah 14/1/2008 povučen
vky Kayu agung 14/1/2008 uklopljen u Komering [kge]
vmo Muko-Muko 14/1/2008 uklopljen u [min] Minangkabau
wre ware 14/1/2008 povučen
xah Kahayan 14/1/2008 uklopljen u Ngaju [nij]
xkm Mahakam kenyah 14/1/2008 povučen
xmi Miarrã 18/7/2007 povučen
(xsk) sakan 23/10/2008 duplikat od [kho] khotanese (stari jezik)
xst Silt'e 28/2/2008 na Wolane [wle] i Silt'e [stv] (n. i.)
xuf kunfal 14/1/2008 uklopljen u [awn] Awngi
yib jinglish 18/7/2007 uklopljen u [eng]; potpuno razumljiv engleskom.
yio Dayao yi 14/1/2008 uklopljen u [lpo] lipo
ymj Muji yi 14/1/2008 na pet jezika: južni muji [ymc], Mojii [ymi], Qila Muji [ymq], sjeverni Muji [ymx] i Muzi [ymz]
ypl Pula yi 14/1/2008 na jezike phola [ypg], phala [ypa] i Alo phola [ypo]
ypw Puwa yi 14/1/2008 na jezike Hlepho phowa [yhl], Labo phowa [ypb], i Ani phowa [ypn]
ywm Wumeng yi 14/1/2008 uklopljen u [ywu] Wusa Yi, preimenovan u wumeng nasu (cf. 2007-038)
yym yuanjiang-mojiang yi 14/1/2008 na jezike južni nisu [nsd] i jugozapadni nisu [nsv] [15]
ztc lachirioag zapotec 18/7/2007 uklopljen u [zty] yatee zapotec

Izvori[uredi VE | uredi]

Poveznice[uredi VE | uredi]