Domingo Mihovilović Rajčević

Izvor: Wikipedija

Domingo Mihovilović Rajčević (Punta Arenas, 13. kolovoza 1918.[1] - Santiago, Čile, 12. ožujka 2014.) je čileanski književnik, filmski i kazališni glumac i redatelj, kazališni povjesničar, povjesničar umjetnosti, osnivač eksperimentalnog kazališta, sveučilišni profesor i čileanski akademik hrvatskog podrijetla.

Dijete je hrvatskih iseljenika koji su se rodili u Hrvatskoj, a doselili u Čile početkom 20. stoljeća. Otac je iz Škripa, a mati iz Pučišća. Hrvatsku je nekoliko puta posjetio. Mlađi je brat čileanskog književnika Nicolása Mihovilovića Rajčevića. Poznat je pod pseudonimom Domingo Tessier.

Bitnom je osobom kazališnog života u Čileu. Osnovao je kazališni muzej i Eksperimentalno kazalište.[1] Značajnikom je i čilske televizije.[2]

Pisao je priče i drame. Nekoliko mu je priča i drama prevedeno na hrvatski. Zanimljivo je njegovo dramatiziranje poglavlja iz bratova romana. Naslov tog djela je Luka Milić, kirurg. Drama je postigla veliku gledanost u Punta Arenasu i Santiagu 1970-ih. 2001. je objavio knjigu o svojoj obitelji, a priprema knjigu o hrvatskoj nazočnosti u čilskoj umjetnosti i kulturi.

Član je Čilske akademije.

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kôd]

Dobio je brojne nagrade, posebice za svoje drame koje su mu dobile nekoliko nagrada.

U Hrvatskoj je odlikovan:

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Muzeologija Branka Bezić Filipović: Da se ne zaborave... o piscima s jadranske obale u prekomorskim zemljama
  2. Mogućnosti, Opseg 51, ogranak Matice hrvatske Split, 2001., str. 137. na Google knjigama