Prijeđi na sadržaj

Douglas Fairbanks

Izvor: Wikipedija
Douglas Fairbanks
Douglas Fairbanks
Rodno ime Douglas Elton Thomas Ullman
Rođenje 23. svibnja 1883., Denver
Smrt 12. prosinca 1939., Santa Monica, Kalifornija
Godine rada 1899.1934.
Supruga Anna Beth Sully (1907.-1919.)
Mary Pickford (1920.-1936.)
Sylvia Ashley (1936.)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Douglas Fairbanks, Douglas Elton Thomas Ullman (Denver, 23. svibnja 1883.Santa Monica, Kalifornija, 12. prosinca 1939.), bio je američki glumac, scenarist, redatelj i producent. Fairbanks je prvenstveno poznat po ulogama heroja u brojnim pustolovnim filmovima u eri nijemog filma, među kojima su najpoznatiji Znak Zoroa, Robin Hood i Bagdadski lopov.

Životopis

[uredi | uredi kôd]

Douglas Fairbanks bio je sin znamenitog židovskog odvjetnika. Roditelji su se razveli kada je bio pet godina star i odrastao je s majkom, koja je ponovno uzela prezime svog prvg muža, Fairbanks.

Još od dvanaeste godine nastupao je s različitim kazališnim skupinama. Kratko je studirao na Harvardu i radio kao steward na brodu koji je prevozio stoku u Europu, prije nego što je dobio kancelarijski posao u New Yorku.

Prvi nastup na Broadwayu imao je 1902. u predstavi Her Lord and Master, dok je prvu glavnu ulogu ostvario 1911. u P.G. Wodehouseovoj predstavi A Gentleman of Leisure. Vjenčao se s Annom Beth Sully 1907., koja je bila kćerka bogatog proizvođača sapuna. Napušta kazalište i započinje raditi u poduzeću svog punca. Par je dobio sina Douglasa Fairbanksa jr., koji je također postao glumac. Iste godine poduzeće njegovog punca odlazi u stečaj a Fairbanks se vraća glumi.

Već je bio poznata zvijedza na Broadwayu kada 1915. odlazi u Hollywood. Tamo postaje junak nijemog filma - stereotip američkog muškarca, sa stilom, hrabar i vitalan.

Zaljubljuje se u glumicu Mary Pickford. Iako su oboje bili u braku uskoro se razvode od svojih bračnih partnera. Fairbanks i Pickford su se vjenčali 28. ožujka 1920. i smatrani su "najromantičnijim svjetskim parom". Njihova poznata vila u Beverly Hillsu nazvana je Pickfair.

Zajedno s Charlesom Chaplinom i D. W. Griffithom, Fairbanks i Pickford osnovali su 1919. United Artists, filmsku kompaniju za proizvodnju i distribuciju filmova. Vrhunac karijere Fairbanks je imao s filmom Crni gusar 1926., a kasnije mu je karijera u silaznoj putanji. Fairbanks i Pickford zajedno su snimili samo jedan film, The Taming of the Shrew 1929. ali film je doživio veliki neuspjeh.

Fairbanks postaje nemiran i polazi na put oko svijeta zajedno sa svojim muškim prijateljima. Pošto je dugo vremena bio odsutan brak s Pickfordovom ulazi u krizu i par se razilazi 1933. a razvod stupa na snagu 10. siječnja 1936. Kasnije je stupio u brak s Engleskinjom, Lady Sylvia Ashley, i povukao se iz filmske industrije. Preminuo je u snu od posljedica srčanog napada.

Već 1919. objavio je autobiografiju Laugh and live.