Prijeđi na sadržaj

Državno prvenstvo Hrvatske u vatrogasnim vježbama

Izvor: Wikipedija

Državno prvenstvo Hrvatske u vatrogasnim vježbama, skraćeno zvano Državno natjecanje vatrogasaca, organizira Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ).

Prema pravilniku HVZ-a, vatrogasna natjecanja održavaju se radi osposobljavanja vatrogasaca za vatrogasne djelatnosti i djelovanje u slučajevima katastrofa i većih nesreća te radi međusobnog upoznavanja vatrogasaca, učvršćivanja prijateljskih odnosa i razmjene iskustva. Vatrogasna natjecanja sadrže discipline koje su u izravnoj vezi s vatrogasnom djelatnošću te kao takva podižu razinu operativne spremnosti vatrogasnih postrojbi i DVD-ova.

Struktura

[uredi | uredi kôd]

Pravo nastupa na natjecanjima imaju i natjecateljska odjeljenja sastavljena od muških i ženskih članova (mješovita natjecateljska odjeljenja) i to u svim kategorijama te se ista svrstavaju u kategoriju muških odjeljenja.

Natjecateljska odjeljenja odraslih natupaju u sljedećim kategorijama:

  • natjecateljska odjeljenja DVD-a,
  • natjecateljska odjeljenja PVP-a
  • natjecateljska odjeljenja žena.

Svaka kategorija natječe se u dvjema klasama:

  • A – klasa bez dodatnih bodova na životnu dob natjecatelja,
  • B – klasa s dodatnim bodovima na životnu dob natjecatelja.

Natjecateljsko odjeljenje može nastupiti u klasi A ako su svi natjecatelji (uključujući i pričuvnog člana) stariji od 16 godina ili na datum održavanja natjecanja navršavaju 16 godina te ako je barem jedan od natjecatelja mlađi od 30 godina starosti. U klasi B odjeljenje može nastupati ako su svi natjecatelji (uključujući i pričuvnog člana) stariji od 30 godina ili na datum održavanja natjecanja navršavaju 30 godina. Natjecateljsko odjeljenje ne može na istom natjecanju nastupiti u obje klase, a isti natjecatelj ne može na istom natjecanju nastupiti za dva natjecateljska odjeljenja.

Na natjecanju mladeži mogu nastupiti natjecatelji od 12 do 16 godina, kao i oni mlađi od 12 godina, s time da im se kod obračuna upisuje 12 godina. Na natjecanju pomlatka mogu nastupiti natjecatelji od 6 do 12 godina, kao i oni mlađi od 6 godina, s time da im se kod obračuna upisuje 6 godina.

Natjecateljsko odjeljenje koje stekne plasman u viši rang natjecanja (županijsko ili državno s područnog/gradskog/općinskog ili županijskog) ne može mijenjati kategoriju ni klasu natjecanja.

Natjecateljska odjeljenja izvode dvije vježbe i jednu štafetnu utrku. U konačni obračun rezultata uzima se u obzir rezultat bolje vježbe i rezultat otrčane štafete. Štafetne utrke odraslih, mladeži i pomlatka se razlikuju. Također, štafetna utrka odraslih nema u potpunosti iste prepreke kao i ona koja se održava na Vatrogasnoj olimpijadi.

Kategorije

[uredi | uredi kôd]

Odrasli

[uredi | uredi kôd]

Odrasli se natječu u vježbama s vatrogasnim motornim štrcaljkama (VMŠ, katkad „agregat” ili „crpka”). Jedan dio ekipe razvlači vatrogasne cijevi od VMŠ, a drugi dio ekipe za to vrijeme sastavlja usisni vod za VMŠ, nakon čega i oni razvlače vatrogasne cijevi, ali od razdjelnika koji je prvi dio ekipe već spojio.

Postoje vježbe s VMŠ bez uporabe vode (tzv. „suhe vježbe”) ili s uporabom vode („mokre vježbe”). Za suhe se vježbe gotovo uvijek koristi maketa VMŠ.

Broj
ekipa
Izdanje M Ž Profesionalci Ref
Pobjednici Najbolja vježba Najbolja štafeta Pobjednice Najbolja vježba Najbolja štafeta Pobjednici Najbolja vježba Najbolja štafeta
M Ž pro Odjeljenje Vrijeme [min] MP Odjeljenje Vrijeme [min] Odjeljenje Vrijeme [min] Odjeljenje Vrijeme [min] MP Odjeljenje Vrijeme [min] Odjeljenje Vrijeme [min] Odjeljenje Vrijeme [min] MP Odjeljenje Vrijeme [min] Odjeljenje Vrijeme [min]
2020. DVD : DVD : DVD : DVD : DVD : DVD : PVP : PVP : PVP :
2016. DVD Razljev 412,68 +0,51 DVD Otok Samoborski
DVD Paukovec
32,03 +10
32,10
DVD Andrilovec 53,64 DVD Mladost 419,36 +3,5 DVD Mladost 39,02 DVD Spačva Vinkovci 58,44 PVP : PVP : PVP :
2012. DVD : DVD : DVD : DVD : DVD : DVD : PVP : PVP : PVP :
2008. DVD : DVD : DVD : DVD : DVD : DVD : PVP : PVP : PVP :
2004. DVD : DVD : DVD : DVD : DVD : DVD : PVP : PVP : PVP :
2000. DVD : DVD : DVD : DVD : DVD : DVD : PVP : PVP : PVP :
1996. DVD : DVD : DVD : DVD : DVD : DVD : PVP : PVP : PVP :
1992. DVD : DVD : DVD : DVD : DVD : DVD : PVP : PVP : PVP :

Mladež

[uredi | uredi kôd]

Mladež se natječe u vježbama s preprekama, odnosno na poligonu. Jedan dio ekipe kroz poligon razvlači vatrogasne cijevi, a drugi dio ekipe istovremeno trči na kraj poligona gdje su brentače, koje se puni vodom i zatim koristi za gađanje mete.

Broj
ekipa
Izdanje M Ž Ref
Pobjednici Najbolja vježba Najbolja štafeta Pobjednice Najbolja vježba Najbolja štafeta
M Ž Odjeljenje Vrijeme [min] MP Odjeljenje Vrijeme [min] Odjeljenje Vrijeme [min] Odjeljenje Vrijeme [min] MP Odjeljenje Vrijeme [min] Odjeljenje Vrijeme [min]
2020. DVD : DVD : DVD : DVD : DVD : DVD :
2016. DVD : DVD : DVD : DVD : DVD : DVD :
2012. DVD : DVD : DVD : DVD : DVD : DVD :
2008. DVD : DVD : DVD : DVD : DVD : DVD :
2004. DVD : DVD : DVD : DVD : DVD : DVD :
2000. DVD : DVD : DVD : DVD : DVD : DVD :
1996. DVD : DVD : DVD : DVD : DVD : DVD :
1992. DVD : DVD : DVD : DVD : DVD : DVD :

Pomladak

[uredi | uredi kôd]

Pomladak se natječe u vježbama s brentačama, koje se pune vodom i koriste za rušenje meta sa zadane udaljenosti.

Izvori

[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kôd]