Dramska serija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Dramska serija je naziv za televizijsku seriju koja po svojem sadržaju odgovara televizijskoj drami.

Dramske serije razlikuju se po broju epizoda. Mogu biti mini-serije koje imaju 4-6 epizoda ili serije od 13-26 epizoda. Po žanru dramske serije se obično dijele isto kao i pojedinačni igrani filmovi pa tako postoje western-serije, SF-serije, kriminalističke serije itd.

Ponekad se za hibrid između humorističke i dramske serije rabi izraz dramedija.

Dramska serija u SAD[uredi | uredi kôd]

U svijetu je trenutno najpopularniji oblik dramske serije onaj koji predstavlja standard za američke televizijske mreže, pa se ponekad za njega upotrebljava izraz TV-drama.

Dramske serije se obično sastoje od 9-26 epizoda koje se trebaju emitirati na jednoj od TV-mreža tijekom televizijske sezone koja u SAD traje od početka jeseni do kraja proljeća. Svaka epizoda u pravilu traje 45 minuta, a zajedno s reklamama traje 60 minuta.

Ovisno o gledanosti, koja se u SAD određuje na temelju Nielsenovog rejtinga, producenti i uprava TV-mreže odlučuje hoće li se dramska serija nastaviti snimati tijekom tekuće ili sljedeće sezone. Ako se snimanje nastavi, govori se o prvoj i drugoj sezoni serije.

Sezona obično završava epizodom koja se zove finale sezone i sadrži spektakularni dramaturški obrat (u engleskoj terminologiji poznat kao cliffhanger) koji zaplet ostavlja nerazriješenim te čije bi razriješene trebalo uslijediti u drugoj sezoni. Svrha tog postupka je pridobivanje gledatelja za gledanje TV-serije tijekom sljedeće sezone. Međutim, relativno mali broj dramskih serija doživi drugu sezonu, pa su zato američke dramske serije u pravilu nedovršene.