Drvo života

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Drvo života. Za druga značenja, pogledajte Drvo života (razdvojba).
Kabalistički prikaz Drva života

Drvo života označava u religiji drvo znanja koje povezuje Zemlju s nebom i predstavlja kartu božanskih kvaliteta.[1]

Motiv se pojavljuje u brojnim svjetskim religijama i mitovima. U židovskoj kabali Drvo života predstavlja božansku protkanost svega fizičkog i nebeskog.

Kod starih Slavena Drvo života ili Drvo svjetlosti bilo je simbol života, nečega od čega je sve počelo. Stari Slaveni su vjerovali da nakon smrti njihove duše odlaze u stablo i tamo prebivaju ostatak vremena. Poštivanje stabla nastalo je još od vjerovanja da je čovjek nastao od drveta. Naši preci su poštivali stabla prvenstveno jer su vjerovali da se u drveću nalaze duše nekih njima bliskih pokojnika, te da ih taj pokojnik štiti. Analogna vjerovanja bil su razvijena i u nordijskoj (Drvo života nazivalo se Yggdrasil) te germanskoj mitologiji.

Lisnata dekorativna biljka porijeklom iz Afrike i Male Azije, pa joj zato i ljeti i zimi treba sobna temperatura. Spada u porodicu ljiljana, ali su to danas potpuno različite vrste. Rod dracaena obuhvata 40 vrsta. Može narasti u veliku i široku biljku koja traži mnogo mjesta pa se drvo života treba presađivati svake godine. Zasad nove biljke postiže se odsijecanjem vrha stabljike koji se drži u vodi koja se ne mijenja već se dosipa isparena količina vode. Kad pusti žile zasadi se u saksiju. Ona traži dosta vode, ali mora se osigurati i brzo otjecanje suvišne vode slojem grubog pijeska ili krhotina na dnu cvjetnog lonca. Jednom mjesečno obavezno prihranjivati i zalijevati tik uz stabljiku ili u tanjirić. Po preporukama onih koji imaju drvo života, kažu da traži puno svjetla i manje vode. Listove je dobro oprati s pivom, ali samo pjenom i samo gornje dijelove listova, nikada donje - to je za sjaj listova i protiv prašine. Ljeti ne smije biti izloženo jakom suncu, jer lišće na suncu izblijedi.

Bilješke[uredi VE | uredi]

  1. Hermetizam, str. 50.

Literatura[uredi VE | uredi]