Dumitru Cotescu

Izvor: Wikipedija
Dumitru Cotescu
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 8. srpnja 1859.
Mjesto rođenja Râmnicu Vâlcea, Rumunjska
Datum smrti 1942.
Mjesto smrti Bukurešt, Rumunjska
Nacionalnost Rumunj
Supruga Maria Tufelcica
Opis vojnoga službovanja
Čin General divizije
Ratovi Drugi balkanski rat
Prvi svjetski rat
Važnije bitke Bitka za Transilvaniju
Vojska Rumunjska
Rod vojske kopnena
Zapovijedao II. korpus

Dumitru Cotescu (8. srpnja 1859.Bukurešt, 1942.) je bio rumunjski general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je II. korpusom.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Dumitru Cotescu rođen je 8. srpnja 1859. godine. Obitelj mu potječe iz Cotestija, okrug Vrancea. Od 1882. godine pohađa Vojnu školu za pješaštvo i konjaništvo u Bukureštu koju završava 1884. godine. Čin poručnika dostiže 1882. godine, u čin satnika promaknut je 1884. godine, dok je u čin bojnika unaprijeđen 1891. godine. Pohađa i Ratnu školu u Bukureštu. Godine 1896. promaknut je u čin potpukovnika, dok čin pukovnika dostiže 1900. godine. Svega godinu dana poslije, 1901. godine, unaprijeđen je u čin brigadnog generala. Tijekom karijere zapovijeda raznim jedinicama, te, između ostalog, i 10. pješačkom pukovnijom. U Drugom balkanskom ratu zapovijeda II. korpusom, dok je 1913. godine promaknut je u čin divizijskog generala.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Početak neprijateljstava Rumunjske i Centralnih sila Cotescu dočekuje na položaju zapovjednika II. korpusa. Navedeni korpus koji se sastojao od 3., 4. i 12. divizije, nalazio se u sastavu 2. armije kojom je zapovijedao Alexandru Averescu. Cotescu je II. korpusom zapovijedao do 20. studenog 1916. kada ga na mjestu zapovjednika zamjenjuje Constantin Tanasescu.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Dumitru Cotescu preminuo je 1942. godine u Bukureštu. Bio je oženjen s Mariom Tufelcicom s kojom je imao jednog sina i dvije kćeri.