Dumnonija

Izvor: Wikipedija
utvrda u Cadburyju, Somerset.

Dumnonija (lat.Dumnonia) je latinizirano ime za britsko poslijerimsko kraljevstvo koje je postojalo na području današnje Jugozapadne Engleske od kasnog 4. do zadnjih desetljeća 8. stoljeća.

Ime[uredi | uredi kôd]

Ime je dobilo po britskom keltskom plemenu Dumnoncima koje je prema Ptolomejevoj Geografiji živjelo na jugozapadu otoka Britanije kad su u te krajeve došli Rimljani oko 78. godine.

Zemljopisni raspored keltskih plemena u vrijeme prije dolaska Rimljana na južnoj Britaniji.

Prostiranje[uredi | uredi kôd]

Smjestilo se oko područja koje je poslije dobilo naziv Devon, uključivalo je dijelove Somerseta te vjerojatno Dorseta. Istočna se je granica mijenjala vremenom i bila je nestalna. Neki su povjesničari u ovo kraljevstvo uračunavali i Cornubiju odnosno poluotok Cornwall, iako se je Kraljevstvo Cornwall baziralo na potplemenu Cornovii, koje je ostalo poluneovisnim nakon što su dijelovi Dumnonije došli pod anglosasku vlast između 7. i 10. stoljeća.[1]

Neki povjesničari pretpostavljaju da su ti krajevi vjerojatno očuvali određeni stupanj autonomnosti te da su se manje romanizirali gledajući prema ostatku provincije Britanije. Povijesna raščlamba dumnonijskih vladara, njihove vladavine i svih događaja iz tog razdoblja je otežazan zbog toga što su u izvorima izmiješani stvarni povijesni događaji, lažni povijesni događaji te mitovi. U srednjem je vijeku dumnonijske zemlje osvojio anglosaski vladar Egbert, kralj Wessexa. Vrijeme kad ih je zauzeo je bilo između 813. i 822. godine. Prestali dio dumnonijskih zemalja ostao je samostalan a zvao se Kraljevina Cornwall.

Kovnice novca na Britaniji prije dolaska Rimljana.

Za Dumnoniju se smatra da bi mogla biti povijesnom podlogom legenda o kralju Arthuru, no to nije sasvim sigurno.

Na kontinentu, na poluotoku Bretanji je od 4. stoljeća postojala država Domnonija za koju se pretpostavlja da su ju osnovali dumnonski doseljenici s Britanije.

Vidi[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Pearce, Susan M. (1978.), The Kingdom of Dumnonia: Studies in History and Tradition in South-Western Britain A.D. 350-1150 Padstow: Lodenek Press.