Prijeđi na sadržaj

Dunlopov ventil

Izvor: Wikipedija
Dunlopov ventil

Dunlopov ventil (tradicionalni ventil, Woodsov ventil, engleski ventil), vrsta ventila koji se najčešće koristi na biciklima u čitavom svijetu, pa ga većina biciklista smatra tradicionalnim ventilom. Ventil je dobio naziv prema škotskom veterinaru i izumitelju Johnu Boydu Dunlopu koji je 1887. godine razvio prvi praktični pneumatik s ventilom. Woodsov ventil, sinonim za Dunlopov ventil, dobio je naziv po C. H. Woodsu koji je izumio savršeni mali ventil kakav danas poznajemo.

Dunlopov ventil nekoć je bio popularan u Velikoj Britaniji, a još se uvijek široko koristi u Japanu, Nizozemskoj, Njemačkoj te zemljama Trećeg svijeta posebice na jednobrzinskim biciklima za udobnu vožnju na ravnom terenu.

Jezgru ventila jednostavno je promijeniti, a zrak se može vrlo brzo ispustiti. Postavljanje zračnice s Dunlopovim ventilom na obruč prilično je nezgodno jer se gornji prsten s navojem, koji drži jezgru ventila unutar trupa ventila, mora odviti kako bi ventil mogao proći kroz rupu za ventil izdubljenu na obruču. Pumpanje je jedino moguće nakon što su jezgra ventila i pričvrsni prsten postavljeni na svoje mjesto, tj. trup ventila. Na tradicionalnom Dunlopovu ventilu nemoguće je provjeriti tlak, no danas su razvijeni posebni alati kako bi se to ipak omogućilo.

Više informacija

[uredi | uredi kôd]