Duvanjsko polje

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Duvanjsko polje

Duvanjsko polje je krško polje u jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine. Zajedno s okolnim krškim poljima (Livanjsko, Kupreško, Glamočko) čini sustav krških polja visokog dijela jugozapadne Bosne i Hercegovine. Ima oblik spljoštenog romba s malim produžetkom prema sjeveru, odnosno prema kanjonu Šujice. U blizini Duvanjskog polja visoravni nalazi se i Buško blato (7 km). Polje je nastalo u davna geološka vremena tektonskim spuštanjem tla, a potom jezerskim taloženjem. Tako su nastale velike naslage ugljena na prostoru Kongore, Eminova Sela, Vučipolja - te nanosima stalnih ili povremenih vodotoka. Polje je prekriveno 2000 metara debelim nanosima iz razdoblja neogena. Bez tih neogenskih naslaga Duvanjsko polje nalazilo bi se niže od razine mora i bilo bi kriptodepresija na 1100 metara nadmorske visine. Dno polja nije vapnenačka zaravan. Gravimetrijska mjerenja su pokazala da su na malim udaljenostima zapažena razlike u visini dna od 150 metara.

Nadmorska visina polja varira između 860 i 900 m. Niže je od Kupreškog polja (1100-1200m), a više od Livanjskog polja (709-808m). Dugo je 20 km (Mesihovina - Mokronoge), široko 12 km (Brišnik - Mandino Selo). Površina mu je 125 km2. Brojnim podzemnim pukotinama u kršu voda s Duvanjskog polja otječe prema bazenu Cetine. Tijekom visokih vodostaja, osobito potkraj zime polje je često poplavljeno. U Duvanjskom polju postoje naslage lignita.

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

Smatra se da je prvi hrvatski kralj Tomislav okrunjen upravo na Duvanjskom polju. Povijesni izvori o tom događaju su oskudni. Ljetopis popa Dukljanina je jedan od glavnih izvora. Pouzdanost tog povijesnog izvora predmet je mnogobrojnih rasprava. Ako se oslonimo na ovaj povijesni izvor onda je mjesto krunidbe kralja Tomislava greben smješten iznad sela Kongore i Borčana, a zove se Lib.

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Duvanjsko polje.