Dva i pol muškarca

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dva i pol muškarca
Two and a half men
Autor Chuck Lorre, Bill Prady
Redatelj Chuck Lorre
Glumci Charlie Sheen, Jon Cryer, Agnus T. Jones
Država podrijetla SAD
Jezik engleski
Broj epizoda 262
Broj sezona 12
Produkcija
Izvršni producent(i) Chuck Lorre
Lokacija Los Angeles, Kalifornija
Trajanje epizode 21 minuta
Prikazivanje
TV kuća CBS
U Hrvatskoj RTL 2
Emitiranje 22. rujna 2003.19. veljače 2015.

Dva i pol muškarca je američki televizijski sitcom koji je prvi put emitiran na CBS-u 22. rujna 2003. Glavne uloge su Charlie Sheen, Jon Cryer i Angus T. Jones, show je bio izvorno o hedonističkom jingle piscu, Charlieju Harperu, njegovom napetom bratu, Alanu Harperu, i Alanovom rastućem sinu, Jakeu Harperu. Charliejev porotnički život je zakompliciran kada se njegov brat razvodi i useljava u Charliejevu kuću u Malibuu, zajedno sa svojim sinom. U seriji su kao sporedni likovi poznati: Judith Harper (glumica Marin Hinkle) kao Alanova bivša žena koja mu pije krv, Berta (glumica Conchata Ferell) Charlijeva duhovita kućna spremačica, Evelyn Harper (glumica Holland Taylor) Charlijeva i Alanova majka koje se u pojedinim epizodama Charlie i Alan pribojavaju i Rose (glumica Melanie Lynskey) Charlijeva " vrebačica". Kroz sezone poznate su dvije bivše Charlijeve zaručnice: Mia (glumica Emmanuelle Vaugier) i Chelsea Melini (glumica Jeneifer Bini Taylor).

Serija je obnovljena u devetoj sezoni, s naglaskom da Alan kreće dalje sa svojim životom nakon smrti Charlieja uz pomoć njegovog novog najboljeg prijatelja i cimera, Walden Schmidt (glumac Ashton Kutcher), koji se također bavi vlastitim problemima nakon lošeg razvoda. Alan, Walden, i Jake postaju bliski prijatelji, i formiraju surogat obiteljsku jedinicu.

U 2010., CBS i Warner Bros Televizija potpisali su višegodišnji ugovor za emitiranje serije, i obnovili ju u 2011-12 sezoni. Međutim, 24. veljače 2011., CBS i Warner Bros. su odlučili završiti proizvodnju za ostatak osme sezone zbog Sheenovih problema s drogom, te zbog Sheenovih loših komentara na direktora serije, Chucka Lorrea. Sheen je otpušten iz showa 7. ožujka. Premijerna epizoda devete sezone je glasila "Lijepo je upoznati vas, Walden Schmidt", u kojoj je ubijen Sheenov lik i uveden Ashton Kutcher kao Walden Schmidt, njegova zamjena.

Godine 2011, blog domaćin The New York Times je proglasio Dva i pol muškarca kao "najvećom hit komedijom u posljednjem desetljeću".

26. travnja 2013, CBS Broadcasting Inc. je obnovio Dva i pol muškarca za jedanaestu sezonu nakon obnove ugovora s Ashtonom Kutcherom i Jonom Cryerom. Angus T. Jones napustio je seriju te se nije pojavio u nijednoj epizodi jedanaeste sezone, no unatoč tome imao je status sporednog lika. Na njegov mjesto došla je Charliejeva kći za koju se dotad nije znalo, Jenny (glumica Amber Tamblyn).

13. ožujka 2014., CBS je obnovio seriju za dvanestu sezonu za koju je kasnije 14. svibnja objavljeno da će biti posljednja. Serija je završila 19. veljače 2015. 40-minutnom epizodom "Of Course He's Dead" ("Naravno da je mrtav") nakon 12 uspješnih sezona.

HD Television.svg Nedovršeni članak Dva i pol muškarca koji govori o televizijskoj seriji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.