Dvorac Bidaxune

Izvor: Wikipedija
Dvorac

Dvorac Bidaxune (baskijski: Bidaxuneko gaztelua, francuski: château de Bidache), također zvani i Dvorac Agramont (baskijski : Agramondarren gaztelua, francuski: Château de Gramont) je dvorac koji se nalazi u selu Bidaxune/Bidache u Donjoj Navari (departman Atlantski Pireneji, Francuska). On je poznat po svojim zasvođenim stajama, fasadama i krovovima svojih paviljona. Proglašen je "povijesnim spomenikom" 6. svibnja 1942.

Predstava[uredi | uredi kôd]

Prvi spomen ovog dvorca obitelji kneževa Agramonta datira iz 1329. Susreo se nakon brojnih epizodima prije spaljivanja godine 1796.

Samo tri okrugle kule sjeverozapadu i jugu pripadaju srednjovjekovnom dvorcu, uništenom 1523. od strane snaga Karla I. Španjolske u znak odmazde za otpor na koji je naišao u Bajoni, čiji je gradonačelnik bio Ivan II., knez Agramonta. Dvorac je brzo obnovljen u renesansnom stilu, ali je zadržao izgled srednjovjekovnih obrambenih elemenata.

U sedamnaestom stoljeću arhitekt Louis de Mihet, odgovoran je za obnovu zidina Bajone, uvodi važne djela arhitekture u stilu "Luja XIII.", a zatim u modi u pariške regije je povjeren. Obnova vrtova i terasa datira iz tog razdoblja.

Posljednji radovi su obavljeni u ranom osamnaestom stoljeću sa smještajem monumentalnih ulaznih vrata s trokutastim zabatom.

Godine 1793., dvorac je nacionaliziran i pretvoren u vojnu bolnicu podmiriti za nekoliko mjeseci. Zgrada je bila prazna kad je noć od 22 do 23. veljače 1796., uništena vatrom.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Potječe od vikonta Dax; poslije je predao Guicheu. Kako izgleda godine 1190. Bruno de Agramont prihvatio je u raspodjeli zemlje teritorij Bidaxune na kojem je nesumnjivo izgrađen prvi dvorac. Igrajući se sa svojim susjedima, čas bivajući lojalni kraljevima Navare, čas Engleske, knezovima Akvitanije kneževi Agramont su bili već velika obitelj kad su došli kasnije, pod utjecaj kraljeva Francuske.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: Dvorac Bidaxune.