EMPAR

Izvor: Wikipedija
EMPAR radar na talijanskom razaraču Andrea Doria

EMPAR (European Multifunction Phased Array Radar) rotirajući je višenamjenski elektronički skenirani antenski niz s pasivnim pomakom faza koji služi kao radar u frekvencijskom C-pojasu (4 – 8 GHz). Prvi funkcionalan model konstruirala je 2006. tvrtka Selex ES (prethodno SELEX Sistemi Integrati, od 2016. spojen s Finmeccanicom, zatim Leonardo S.p.A.). Predviđen je za glavni radarski sustav na srednje velikim i velikim brodovima. Radar nudi potpunu volumetrijsku pokrivenost pretraživanja, pretraživanje na malim visinama i po površini, praćenje više meta i mogućnost slanja informacija navođenim projektilima.

Pojedinosti[uredi | uredi kôd]

EMPAR na vrhu jarbola francuske fregate Chevalier Paul, gledano s pramca broda.

Glavna funkcija EMPAR-a je trodimenzionalno volumetrijsko pretraživanje zraka, dajući informacije o smjeru, udaljenosti i visini za zračni promet do najveće udaljenosti od 480 km. Sposoban je pratiti zrakoplove ili manje ciljeve poput projektila. Sustav koristi jednu usku zraku za odašiljanje radarskog signala i više zraka za prijem. Njima se može upravljati elektronički, što omogućuje EMPAR-u vrlo brzo pretraživanje velikog prostornog kuta u određivanju smjera i visine. Time je omogućeno istodobno praćenje cijele hemisfere.[1] Ravna strana radara okreće se brzinom od 60 okretaja u minuti, što mu omogućuje da vrlo brzo prebriše cijelo nebo. Sustav stoga pruža gotovo kontinuiran pogled svih 360 stupnjeva,[2] za razliku od prijašnjih rotirajućih radarskih sustava kojima je trebalo i više od deset sekunda da pretraže nebo. Ova osobina važna je za sustave protuzračne obrane s obzirom na veliku brzinu modernih protubrodskih projektila kao što su P-270 Moskit ili BrahMos .

EMPAR kontinuirano analizira podatke koje prima i prema potrebi će automatski prilagoditi frekvenciju i valni oblik koji koristi. Kao i druge radare s fazno pomaknutim antenskim nizom teško ga je ometati i može raditi u prisutnosti intenzivnih smetnji. EMPAR je kompatibilan sa sustavom PAAMS, što omogućuje navođenje projektila Aster 15 ili 30 koji se upotrebljavaju za zračnu obranu srednjeg ili dugog dometa.[1]

Uporaba[uredi | uredi kôd]

Alžir - Alžirska nacionalna mornarica
1 na brodovima klase BDSL Kalaat Béni Abbès[3]
Francuska – Marine Nationale
2 na klasi razarača Forbin
Italija – talijanska mornarica
1 na nosaču zrakoplova klase Cavour
2 na razaračima klase Andrea Doria
1 u središtu za obuku Taranto

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Defense & Security Intelligence & Analysis: IHS Jane's - IHS. Inačica izvorne stranice arhivirana 2. travnja 2012. Pristupljeno 30. srpnja 2016.
  2. EMPAR Multifunction Radar Development Progresses Well. Pristupljeno 30. srpnja 2016.
  3. Administrator. Italian shipyard Fincantieri delivered amphibious ship Kalaat Beni-Abbes to Algerian Navy. Inačica izvorne stranice arhivirana 7. kolovoza 2016. Pristupljeno 30. srpnja 2016.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)