echo (naredba)

Izvor: Wikipedija

echo je Unix naredba, obično dostupna na svim *nix operacijskim sustavima kao naredba sustava. Služi za ispis. Na Linuxu postoje dvije inačice echo naredbe: prva je inačica naredba ugrađena u bash ljusku,[1] druga je naredba koja se obično nalazi u /bin direktoriju i pozivamo je (bolje) s env echo ili (lošije) /bin/echo.[2]:

$ which echo
/bin/echo

$ ls -l /bin/echo
-rwxr-xr-x 1 root root 25008 Sij 01 2011 /bin/echo

POSIX standard preporuča uporabu printf naredbe umjesto echoa zbog implementacijskih razlika ove naredbe na različitim Unix sustavima, tj. u cilju standardizacije i bolje kompatibilnosti programa odnosno skripti.[3] Znakovita je rečenica: Jednostavni echo je najvjerojatnije najiznenađujući uzrok problema pri prebacivanju programa s jednog sustava na drugi (portabilnosti).[4]

Primjeri[uredi | uredi kôd]

> echo Hrvatska wikipedija
Hrvatska wikipedija

PHP[uredi | uredi kôd]

PHP je programski jezik koji velik dio svoje sintakse dijeli slično Perlu sa svojim prethodnicima, C-om i Unix ljuskom, pa kao i Unix ima više od jedne naredbe za ispis teksta, od kojih je jedna upravo "echo". PHP echo nije funkcija za razliku od PHP printfa, nego je jezični konstrukt. Ova razlika očituje se tako što se u slučaju ispisa jednog parametra mogu rabiti zagrade (ali ne moraju), dok se pri ispisu više parametara zagrade ne smiju rabiti, tj. uzrokovat će sintaksnu pogrešku.[5]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Ken O. Burtch, Linux Shell Scripting with Bash, ISBN 0-672-32642-6, str. 355
  2. www.gnu.org, GNU Coreutils, pristupljeno 11. kolovoza 2016.
  3. Due to conflicting historical implementations of the echo command, POSIX® recommends that printf is preferred over echo., wiki.bash-hackers.org, pristupljeno 11. kolovoza 2016.
  4. The simple echo is probably the most surprising source of portability troubles., www.gnu.org, GNU autoconf dokumentacija, pristupljeno 11. kolovoza 2016.
  5. if you want to pass more than one parameter to echo, the parameters must not be enclosed within parentheses., php.net, PHP dokumentacija, pristupljeno 11. kolovoza 2016.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Nedovršeni članak Echo (naredba) koji govori o računarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.