Edith Kawelohea McKinzie

Izvor: Wikipedija
Edith Kawelohea Kapule McKinzie
Rođenje 22. listopada 1925.
Smrt 21. listopada 2014.
Djeca Joleen Hokuloa McKinzie
Portal o životopisima

Edith Kawelohea Kapule McKinzie (Honolulu, Havaji, 22. listopada 1925. – 21. listopada 2014.) bila je havajska spisateljica i učiteljica, koja se specijalizirala za havajska pojanja i ples hulu.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Edith je rođena 22. listopada 1925. u Honoluluu, na otoku Oahuu, kao Edith Kawelohea Kapule. Njezini su roditelji bili Harry Kawelo Kapule i Caroline Costa,[1] koja je bila portugalskog podrijetla. Godine 1946., Edith se udala za Claytona McKinziea te je njihova kći Joleen Hokuloa McKinzie. Edith je bila profesorica na sveučilištu zvanom University of Hawaiʻi, učeći studente o havajskoj kulturi, posebice o drevnim pojanjima i huli te je objavila dvije knjige u kojima je iznijela svoje znanje o genealogijama havajskih poglavicâ. Umrla je 21. listopada 2014., nekoliko sati prije svog 89. rođendana.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. “Auntie” Edith Kawelohea McKinzie. "Edith Kawelohea Kapule McKinzie was born on October 22,1925 in Honolulu to a pure Hawaiian father, Harry Kawelo Kapule of Holualoa, on the island of Hawaii and a Portuguese mother, Caroline “Carrie” Costa of Pauoa, O’ahu."