Ekološka sukcesija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Primarna sukcesija; pokretna pješčana dina u Indiani u stalnom je pokretu, Indiana Dunes National Lakeshore.

Ekološka sukcesija, trajni proces smjene životnih zajednica nekog biotopa.

Ekosistem: Biocenoza i Biotop[uredi | uredi kôd]

Jedinstvo nekog biotopa i biocenoze naziva se ekosistem a uvjetovan je klimatsko-geografskim uslovima, odnosno utjecaj biotopa. Pod utjecajem čovjeka ali i same prirode, taj ekosistem može biti narušen. Narušit ga može i sama životna zajednica koja se prilagođava biotopu, ali ga i mijenja, odnosno prilagođava sebi. Ovdje su (kod biocenoze) glavni faktori konkurentsdki odnosi za hranu i prostor.

Uzroci i brzina ekološke sukcesija[uredi | uredi kôd]

Ekološka sukcesija može biti vjekovni uzrokovan evolucijom kontinenata koji u dugom geološkom razdoblju povlači za sobom evoluciju flore i faune. Primjer primarne sukcesije može biti otok Krakatau. Dugotrajna sukcesija koja može biti uzrokovana najčešće utjecajem čovjeka (antropogeno), ali i zoogenim, fitogenim, klimatogenim i pirogenim (vatra) utjecajima. Treći oblik su kratkotrajne sukcesije nastaju uglavnom utjecajem čovjeka, a primjer može biti obrada tla.

Prema životnom prostoru na kojemu se zbivaju sukcesije mogu biti u osnovi primarne i sekundarne. Primarne su one na kojem prostoru prije nije bilo života. Sekundarne sukcesije dešavaju se na prostoru koji je prije toga bio uništen utjecajem čovjeka ili prirode (sjeće ili krčenja i požari), a njegova obnova je znatno kraća nego kod primarnih sukcesija. Treći oblik je mijenjanje biocenoze (Sukcesije biocenoza) utjecajem čovjeka, kao što je uvođenje novih vrsta koje mogu ili nemoraju izazvati izumiranje neke autohtone vrste.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]