Elektrum

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Lice i naličje kovanice od elektruma - lidijskog novca iz 6 st. pr.n.e.

Elektrum je prirodna slitina srebra i zlata, no proizvođena je i namjernim stapanjem komponenti. Najčešće je u slitini prisutna i mala količina bakra. Stari su je Grci nazivali bijelim zlatom odnosno zlatom, za razliku od rafiniranog, čistog zlata. Količina zlata u slitini može znatno varirati, tako npr. zapadnoanatolski novac sadrži 70 - 90 % spomenutog, dok lidijski novac sadrži samo 45 - 55 % zlata. Slitina je blijedo žute do žuto bijele boje.

Povijest[uredi VE | uredi]

Elektrum se prvi puta spominje u starom Egiptu,u vrijeme faraona Sahure.Također ga spominje i Plinije Stariji u svom djelu Naturalis Historia.

Barem ga se tri puta spominje i u Bibliji, u opisu vizija proroka Ezekiela. Riječ se javlja i u sumerskim tekstovima.Smatra se da je prvi puta korišten oko 600 godine prije Krista,u Lidiji,za vladavine Aliatesa II.

Za izradu kovanog novca elektrum je znatno podesniji od čistog zlata.Sadržaj zlata varira od 75-90 % kod zapadno anatolskog novca,do 45 - 55 % kod lidijskog novca.Negdje oko 350 prije Krista prestaje ga se rabiti u ove svrhe.

Dodatna literatura[uredi VE | uredi]

Selwyn,L. Metals and Corrosion - A Handbook for Conservation Professional,Ottawa 2004.

Vanjski linkovi[uredi VE | uredi]