Henrik Dandolo

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Enrico Dandolo)
Enrico Dandolo

Henrik Dandolo[1] (Enrico Dandolo; 1107.21. srpnja 1205.), mletački dužd.

U hrvatskoj povijesti ponajprije je poznat po tome što je zaslužan za križarsku pljačku Zadra. Naime, tada je grad Zadar bio snažno uporište i stvarao je česte probleme mletačkoj floti, tako da ga je dužd Dandolo htio opljačkati i osvojiti pod svaku cijenu.

Idealnu priliku za to je vidio u trenutcima organiziranja 4. križarske bojne, kada križarska vojska nije imala sredstava organizirati pohod u Svetu zemlju. Uvidjevši njihovu situaciju dužd Dandolo im je ponudio prijevoz do Egipta u zamjenu za rušenje Zadra.

Križari su se isprva bunili rušenju kršćanskoga grada, tako da ih je u znak prosvjeda čak jedan manji dio samostalno otputovao u Palestinu, dok su neki čak otišli kućama. Nažalost, križari nisu imali izbora, jer bi to značilo i odustajanje od bojne, tako da su su se uputili prema Zadru i osvojili ga.

Henrik Dandolo je spretnom diplomacijom i lukavim igrama (a u to vrijeme je bio jedan slijepi osamdesetogodišnji starac) došao do svog željenog cilja - bogatstava Zadra.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Kulturno povijesni pregled - Križari na IV. križarskom pohodu osvajaju Zadar (pristupljeno 18. listopada 2018.)