Epir (pokrajina)

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Epir je povijesna i zemljopisna regija, danas podijeljena između Albanije i Grčke.

U antičko doba Epir je obuhvaćao čitavu zapadnu obalu Grčke, na sjeveru od Korintskog zaljeva, uključujući i južnu polovinu današnje Albanije.

Etimologija[uredi VE | uredi]

Naziv pokrajine potekao je od grčke riječi Ἤπειρος Epeiros, što znači kopno.[1]

Povijest[uredi VE | uredi]

Područje Epira naseljeno je još od paleolitika. Tijekom 2. tisućljeća pr. Kr. doseljavaju se Dorani koji na teritoriji Epira osnivaju državnu tvorevinu.

Epir je za vrijeme Trećeg makedonskog rata, uvučen u sukob između Makedonaca i Rima te je naposljetku 146. pr. Kr. potpao pod Rimljane.

U ranom srednjem vijeku dio je Bizantskog Carstva, da bi 1204. godine, nakon osnivanja Latinskog Carstva u Carigradu, 1205. u Epiru bila osnovana despotovina pod vlašću bizantske dinastije Angela.

Tijekom 14. stoljeća obnovljeno Bizantsko Carstvo pripojilo je epirsku despotovinu matičnom teritoriju. Poslije kraće vlasti Dušanove Srbije, Epir je u 15. stoljeću pao pod tursku vlast.

Oslobađanjem od Turaka 1881. i odlukom Londonske konferencije 1913. godine, južni Epir sjedinjen je s oslobođenom Grčkom, a sjeverni je pripao novoosnovanoj Albaniji.

Vidi još[uredi VE | uredi]

Bilješke[uredi VE | uredi]

  1. Opća enciklopedija, str. 595.

Literatura[uredi VE | uredi]

  • Opća enciklopedija, sv. II, Zagreb, 1977.


Geographylogo.svg Nedovršeni članak Epir (pokrajina) koji govori o zemljopisu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.