Eremia Grigorescu

Izvor: Wikipedija
Eremia Grigorescu
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 28. studenoga 1863.
Mjesto rođenja Golăşei, Rumunjska
Datum smrti 21. srpnja 1919.
Mjesto smrti Bukurešt, Rumunjska
Nacionalnost Rumunj
Nadimak Heroj Marasestija
Supruga Elena Negroponte
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1882.1919.
Čin General armije
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Bitka kod Marasestija
Vojska Rumunjska
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 1. armija

Eremia Grigorescu (Golăşei, 28. studenoga 1863.Bukurešt, 21. srpnja 1919.) je bio rumunjski general i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je 15. divizijom, VI. korpusom, te 1. armijom.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Eremia Grigorescu rođen je 28. studenoga 1863. u Golăşeiu. Osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u Galatiju, dok je srednju školu završio u Iasiju. Godine 1881. upisuje Fakultet znanosti i medicine također u Iasiju, ali isti 1882. godine napušta, te se posvećuje vojnoj karijeri. Te godine primljen je u časničku školu koju završava 1884. godine. Školovanje nastavlja u Školi za topništvo i inženjeriju koju s uspjehom završava 1886. godine. Potom odlazi u Francusku gdje se školuje u topničkoj školi, te Sorbonni. Po povratku u zemlju 1889. promaknut je u čin poručnika, te počinje predavati u vojnim školama u zemlji. U čin satnika promaknut je 1892. godine, dok čin bojnika dostiže 1899. godine. Godine 1902. unaprijeđen je u čin potpukovnika, dok od iduće 1903. godine obnaša dužnost načelnika odjela za topništvo pri ministarstvu rata. Od 1907. obnaša dužnost ravnatelja Škole za topništvo, inženjeriju i mornaricu koju dužnost obnaša do 1910. kada postaje načelnikom personalnog odjela u ministarstvu rata. Iduće 1911. godine promaknut je u čin pukovnika, nakon čega postaje zapovjednikom 3. topničke brigade. Godine 1914. imenovan je zapovjednikom 14. divizije.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku rata i ulaska Rumunjske u rat na strani Antante Grigorescu zapovijeda 15. divizijom. Navedena divizija je držala položaje u Dobrudži gdje Grigorescu uspijeva ostvariti pobjede kod Mulciove i Arabegije, nakon čega je divizija premještena na položaje kod Oituza. Tu Grigorescu dobiva zapovjedništvo nad posebno formiranom Grupom Oituz kojom uspijeva zaustaviti napredovanje austro-njemačkih snaga pod zapovjedništvom Friedricha von Geroka. U studenom 1916. promaknut je u čin brigadnog generala, dok je u čin general bojnika promaknut u travnju 1917. godine.

U srpnju 1917. Grigorescu je imenovan zapovjednikom VI. korpusa. Zapovijedajući navedenim korpusom sudjeluje u Bitci kod Marasestija. U navedenoj bitci došlo je do krize u zapovijedanju, te je smijenjen zapovjednik 1. armije. Novim zapovjednikom postaje Grigorescu koji uspješno zaustavlja njemački napad kojim je zapovijedao August von Mackensen, što mu je priskrbilo nadimak Heroj Marasestija. U siječnju 1918. promaknut je u čin generala armije.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon rata Grigorescu od listopada 1918. obnaša dužnost ministra rata u vladi Constantina Coande. Navedenu dužnost obnaša međutim, svega mjesec dana. Potom kratko obnaša dužnost ministra trgovine i industrije. Nakon toga imenovan je glavnim inspektorom vojske koju dužnost obnaša sve do svoje smrti.

Eremia Grigorescu preminuo je 21. srpnja 1919. godine u Bukureštu u 56. godini života. U rujnu 1924. njegovi posmrtni ostatci premješteni su u sarkofag Mauzoleja Marasesti. Ženio se dva puta. U prvom braku rođen mu je sin Romulus i kći Lucrecia. Drugi brak sklopio je s Elenom Negroponte s kojom je imao sina Dana Grigorescu-Negropontea, istaknutog umjetnika i fotografa.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(rum.) Eremia Grigorescu na stranici Enciclopediaromaniei.ro