Prijeđi na sadržaj

Ergela

Izvor: Wikipedija
Novoizgrađena konjušnica za međimurske konje u Ergeli Žabnik
Kobile u ergeli

Ergela ili hergela je stočarsko gospodarstvo na kojem se uzgajaju visokokvalitetni konji. Može imati jednu štalu (konjušnicu) ili cijeli kompleks štala.

U Hrvatskoj poznate su ergele u Đakovu i Lipiku, a od privatnih Ergela Jazbec u Ivanovcu u kojoj se uzgajaju lipicanci,[1] Ergela Galop u Peterancu,[2] te Ergela Višnjica na pustari Višnjici u kojoj se uzgaja konje pasmina quarter i paint.[3]

Na sjeveru Međimurja, u blizini rijeke Mure, osnovana je na području pašnjaka tzv. žabničke gmajne Ergela međimurskog konja, koja je proradila u studenom 2015. godine. Nešto južnije, kod naselja Macinec, utemeljen je 2020. godine Centar za uzgoj i zaštitu međimurskog konja, egzistencijalno ugrožene konjske pasmine.

U BiH je poznata Ergela Gajice Stanić u Gajicama kod Kreševa,[4] a u Vojvodini je Ergela Zobnatica koju je osnovala plemićka obitelj bačkih Hrvata Vojnić od Bajše.

Izvori

[uredi | uredi kôd]
  1. Ergela lipicanaca Jazbec. Inačica izvorne stranice arhivirana 3. kolovoza 2014. Pristupljeno 23. lipnja 2013.
  2. Ergela Galop. Inačica izvorne stranice arhivirana 27. srpnja 2013. Pristupljeno 23. lipnja 2013. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. Ergela Višnjica. Inačica izvorne stranice arhivirana 29. travnja 2013. Pristupljeno 23. lipnja 2013. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  4. Ergela Stanić. Inačica izvorne stranice arhivirana 27. kolovoza 2014. Pristupljeno 23. lipnja 2013. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kôd]