Esperos

Izvor: Wikipedija

Esperos: grčka riječ, ime za najsjajniju "zvijezdu" koja se pojavljiva na nebu nakon zalaza Sunca (esperas), za Veneru.

Esperos (grčki: „Π.Ο.Κ. Έσπερος”) [1]: športski klub iz grada Kaliteje, (kod Atene), utemeljen 1943. za vrijeme nacističke okupacije Grčke 1941. – 1944.

Radom je započeo kao nogometni klub i sudjelovao je tijekom drugog svjetskog rata na utakmicama koje je organizirao „Savez grčkih atleta” (utemeljitelj Gregoris Lambrakis), u cilju prikupljanja novca za javne kuhinje za stanovništvo koje je gladovalo.

Nakon rata, Esperosova nogometna momčad je igrala u Diviziji 1 trije sezone (1948/49., 1949/50. i 1954/55.) i u Diviziji 2 većinu vremena.

1966. Esperos je bio suosnivačem nogometnog kluba Kallitheje.

Od 1944. POK Esperos (službeno ime, kratica je za Panathlitikos Omilos Kallitheas, Kalitejski svešportski klub) je također neprekidno sudjelovao u svim muškim državnim odbojkaškim i košarkaškim prvenstvima, sa 7 i 8 nastupa u Diviziji 1, štujući niz.

POK ESPEROS je jedan od utemeljitelja Grčkog košarkaškog saveza, EOK-a, [2], Grčkog odbojkaškog saveza, EOΠE, [3], Grčkog stolnoteniskog saveza, EΦOEΠA, [4] i također jer članom Grčkog rukomenog saveza, OXE, [5].