Exposition Universelle, Pariz 1855.

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Exposition Universelle 1855. bio je naziv druge Svjetske izložbe održane na Marsovim poljanama u Parizu od 15. svibnja do 15. studenog 1855. godine. Puni naziv ove manifestacije bio je Exposition Universelle des produits de l'Agriculture, de l'Industrie et des Beaux-Arts de Paris 1855.

Ova izložba bio je najvažniji događaj u Francuskoj u doba vladavine cara Napoleona III. Po svemu je trebala nadmašiti predhodnu londonsku Veliku izložbu (Great Exhibition iz 1851.) pa je tako i velebna izložbena dvorana Palača Industrije (Palais d'Industrie) trebala nadmašiti londonsku Crystal Palace. Dvorana je podignuta 1855. po projektima Jean-Marie-Victor Viela i Alexandre Barraulta, a srušena je 1897. da napravi mjesto za budući Grand Palais za Svjetsku izložbu 1900.

Po službenim izvješćima izložbu je posjetilo 5 162 330 posjetitelja, od čega je 4,2 milijuna posjetilo industrijsku izložbu, a 0,9 milijuna umjetnički dio priredbe (Beaux Arts exposition). Izložba je održana na površini od 16 hektara (39 akri) sa 34 zemlje sudionice. Zbog same priredbe, Napoleon III. naložio je da se napravi sustav klasificiranja najboljih francuskih vina ( zapravo samo vina iz Bordeauxa ), to je nakraju dovelo do značajnog zakona o klasifikaciji Bordoških vina iz 1855.

Od svih izložbenih prostora, danas je ostala samo zgrada théâtre du Rond-point des Champs-Élysées, kojeg je projektirao arhitekt Gabriel Davioud u kojem je održana francuska izložba (Panorama National).


Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]