F.C. København

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s F.C. Copenhagen)
FC København
Puno ime Football Club København
Nadimak FCK
Byens Hold (Gradska ekipa)
Løverne (Lavovi)
Osnovan 1. srpnja 1992.
Igralište Parken, Kopenhagen
Kapacitet 38.065
Trener Jacob Neestrup
Liga Danska Superliga
2022./23. 1. (prvaci)
Popis igrača Popis igrača F.C. Københavna
Domaći dres
Gostujući dres
Treći dres

Football Club København (eng. Football Club Copenhagen), poznat i kao FCK, danski je nogometni klub iz Kopenhagena. Domaće utakmice igra na stadionu Parken. Klub je nastao 1992. godine, spajanjem Kjøbenhavns Boldkluba (KB) i Boldklubbena 1903 i u svojoj kratkoj povijesti osvojio je 15 naslova prvaka Danske i 9 danskih kupova. U kratkom vremenu postao je najbolji i najuspješniji danski klub. Također, FCK je dvostruki osvajač ugašenog natjecanja Royal League koje je obuhvaćalo najbolje klubove skandinavskih zemalja. Prvo pojavljivanje u grupnoj fazi Lige prvaka dogodilo se sezone 2006./07. kada je København završio kao posljednje plasirana momčad skupine, unatoč niti jednom porazu u domaćim utakmicama. Istaknuti treba pobjede u grupnoj fazi nad Celticom (3:1) i Manchester Unitedom (1:0).

Stadion Parken prima 38.065 gledatelja i osim FC Københavna, utakmice na istome igra i Danska nogometna reprezentacija FC København je jedan od klubova osnivača Europskog udruženja klubova.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Liga prvaka: Man Utd v FCK

F.C. København iako nastao tek 1992. godine, ali u mnogočemu je to zapravo stari klub s dugačkom tradicijom. 1. srpnja 1992. spajanjem Kjøbenhavns Boldkluba (KB) (najstarijeg nogometnog kluba u kontinentalnoj Europi) osnovanog 1876. godine i 1903 Boldklubbena osnovanog 1903. godine nastao je F.C. København kakav danas poznajemo. Iste godine, u sezoni 1992./93. osvajaju svoj prvi naslov prvaka Danske. Osim dva naslova danskog kupa 1995. i 1997. godine momčad do sezone 2000./01. ne uspijeva osvojiti niti jedan naslov danskog prvaka. Napokon u istoj sezoni, FC Kopenhagen osvaja drugi naslov i najavljuje desetljeće dominacije u danskom nogometu u kojem osvaja još 5 naslova prvaka i 2 naslova danskog kupa. Od toga i dvije dvostruke krune 2004. te 2009. godine. Od ostalih uspjeha izdvajaju se dva uzastopna naslova skandinavske Royal Lige (2005.i 2006. godine) do 2007. godine održavanog natjecanja najboljih klubova iz Danske, Norveške i Švedske te naslove dva danska Super Kupa.

Na europskoj sceni København bilježi značajnije pomake tek u novije vrijeme. Osim nekoliko polovično uspješnih europskih avantura bilježe se i prvi nastupi u najelitnijem nogometnom natjecanju u Europi. Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja, momčad se 2006. godine plasira preko favoriziranog amsterdamskog Ajaxa u Ligu prvaka gdje u grupnoj fazi završava natjecanje na posljednjem 4. mjestu. U domaćim utakmicama osim remija protiv portugalske Benfice 0:0, bilježe dvije izvrsne pobjede protiv jakih protivnika, škotskog prvaka Celtica 3:1 te engleskog viceprvaka Manchester Uniteda 1:0. Sve gostujuće utakmice gube te sa 7 osvojenih bodova završavaju natjecanje na 4. mjestu što nije dovoljno za utješni plasman u Kup Uefa.

Rivali[uredi | uredi kôd]

New Firm: FC Copenhagen-Brøndby, 17. svibnja 2009. godine

Od osnutka kluba, najveći rival je Brøndby IF koji dolazi iz zapadnog predgrađa Kopenhagena. Derbi se naziva "New Firm" i ujedno je i najveći nogometni derbi u Danskoj, ali smije se reći i u cijeloj Skandinaviji te ima simboličan značaj za navijače oba kluba. Dok se navijači FCK-a smatraju pripadnicima građanstva, navijači Brøndbyja se smatraju pripadnicima više radničke klase. Pozitivan rezultat između ova dva kluba je ipak na strani F.C. Københavna. Brøndby drži najveću pobjedu od 5:0 iz sezone danskog prvenstva 2004./05 dok najveća pobjeda F.C. Københavna datira iz 2009. godine rezultatom 4:0.

Od ostalih rivala u Danskoj valja izdvojiti AaB Aalborg i Ob Odense, rivale iz samog vrha danske lige.

Navijači[uredi | uredi kôd]

København ima najviše navijača u Danskoj, ali i u cijeloj Skandinaviji. Brojke se kreću preko 20.000 registriranih navijača (podatak iz ožujka 2009. godine). Najbrojnija grupa navijača je ujedno i najstarija grupa se zove F.C. København Fan Club (FCKFC) te je osnovana 1991. godine. Postoji još nekoliko grupa koje su povezane s navijanjem za klub, a one su Urban Crew, Copenhagen Cooligans i Copenhagen Casuals. Najvjerniji navijači FCK-a se nalaze na tribini Nedre C.

Prosječno utakmice Københavna pogleda 23,795 gledatelja.

Stadion[uredi | uredi kôd]

Parken

København igra na stadionu Parken u Kopenhagenu koji je ujedno i stadion na kojem domaće utakmice igra Danska nogometna reprezentacija. Najveći je stadion u Danskoj i prima oko 38 000 gledatelja, a zanimljivost je da je sagrađen iste 1992. godine kada je osnovan FCK. Gradnja stadiona je koštala oko 85.300.000 €. Prije nego što je sagrađen Parken FCK je domaće utakmice igrao na Østerbro stadionu.

Najveća posjećenost na Parken stadionu bila je 41,201 gledatelja u utakmici protiv Brøndby IF-a, 30. travnja 2006. godine.

Oprema i sponzori[uredi | uredi kôd]

København ima ugovor od 2004. godine s talijanskim proizvođačem sportske opreme Kappa, a sponzorski ugovor s najvećim danskim proizvođačem piva Carlsbergom na snazi je od 2001. godine.

Momčad[uredi | uredi kôd]

Trofeji[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]