FC Iskra-Stal Rîbniţa

Izvor: Wikipedija
FC Iskra-Stal
Puno ime FC Iskra-Stal Rîbnița
Nadimak Metalci
Osnovan 2005.
Igralište Gorodskoi stadion
Kapacitet 5.000
Trener Valerij Čalij
Liga Divizia Naţională
2010./11. 5.
Popis igrača Popis igrača FC Iskra-Stala Rîbnița
Domaći dres
Gostujući dres

FC Iskra-Stal Rîbnița je moldovski nogometni klub iz grada Rîbnița smještenog u moldovskog odmetnutoj pokrajini Transnistria s većinskim ruskim i ukrajinskim stanovništvom. Klub se natječe u Divizia Naţională, prvoj moldovskoj nogometnoj ligi.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Nogometni klub Iskra-Stal je osnovan 2005. spajanjem amaterskog kluba Stal (u vlasništvu lokalne metalurške industrije) s klubom Iskra koji se tada natjecao u moldovskoj A diviziji (II. liga). U sezoni 2005./06. Iskra-Stal je zauzela drugo mjesto u A diviziji te se tako plasirala u I. ligu (Divizia Naţională). Momčad je tada vodio Vasilij Raiko. U svojoj premijernoj prvoj sezoni (2006./07.) klub je bio predposljednje plasirani na tablici (deveto mjesto). 2007. uslijedila je transformacija kluba u autonomnu neprofitnu organizaciju „FC Iskra-Stal“. Tokom sezone 2007./08. klub je osvojio šesto (od 11 mogućih) mjesta te je postao jedan od jačih moldovskih nogometnih klubova. Trenera Vlada Ivanoviča Gojana je zamijenio Viktor Barišev. U sezoni 2008./09. klub je ostvario najveći uspjeh u vlastitoj povijesti osvojivši treće mjesto u moldovskom prvenstvu. Neki od igrača iz te postave postali su moldovski reprezentativci dok je klub osigurao kvalifikacije za Europsku ligu. Sljedeće sezone (2009./10.) klub je osvojio drugo mjesto te ponovnu mogućnost natjecanja u Europskoj ligi. Klub je u samim kvalifikacijama ispao u drugom kolu od švedskog Elfsborga, izgubivši obje utakmice (0:1, 1:2).

Svoju treću uzastopnu mogućnost plasmana u Europsku ligu klub je omogućio na kraju sezone 2010./11. kada je osvojio nacionalni kup.

2011. klub je sudjelovao na CIS kupu koji je održanu Sankt-Peterburgu. Klub je u svojoj skupini bio treći s četiri osvojena boda.

Osvojeni trofeji[uredi | uredi kôd]

Moldavija
Natjecanje Sezona
Moldovski kup 2010./11.

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]