FK Željezničar Banja Luka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
FK Željezničar Banja Luka
Puno ime Fudbalski klub Željezničar Banja Luka
Nadimak Momci iz Predgrađa
Osnovan 1924.
Igralište Stadion Predgrađe, Banja Luka
Kapacitet 3000
Liga Prva liga RS
2018./19. 3.
Domaći dres
Gostujući dres

Fudbalski klub Željezničar je nogometni klub iz Banje Luke, Bosna i Hercegovina. Natječe se u Prvoj ligi Republike Srpske.[1]

Željezničar je osnovan 1924. godine, čime je Željezničar jedan od najstarijih nogometnih klubova u Bosni i Hercegovini.

Povijest[uredi | uredi kôd]

1924. na inicijativu banjalučkih željezničara došlo je do osnivanja Fudbalskog kluba Željezničar. Igrači "Želje" su nosili plave dresove, tradicija koja je održana sve do danas.[2]

1953. uslijed osnivanja FK Borac i problema sa radom kluba, Željezničar je prešao u banjalučko predgrađe, na lokaciju današnjeg stadiona.

Klub je tijekom većine svojeg postojanja provela igrajući u lokalnim i regionalnim ligama, sve do 2014. kada je došlo do uspostavljanja suradnje sa OFK Sport Teamom. Ta suradnja je donijela investicije u rad i infrastrukturu kluba, što je dovelo do najvećeg klupskog uspjeha: Ulazak u Prvu ligu Republike Srpske.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. "Статистика клубова - ФС РС". Fudbalski savez Republike Srpske. https://fsrs.org/sr-BA/pregled-klubovi.html?klubid=569&kt=1 Pristupljeno 19. travnja 2019. 
  2. "Istorija kluba". FK Željezničar Banja Luka. https://www.fkzeljeznicarbl.com/o-nama/club-history/ Pristupljeno 19. travnja 2019. 

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]