FOSM

Izvor: Wikipedija
Free OpenStreetMap
URL http:///www.fosm.org/
Vrsta Collaborative mapping
Vlasnik FOSM zajednica (uključujući i doprinositelje projekta OSM tijekom CC licence)
Kreirao FOSM zajednica (uključujući i doprinositelje projekta OSM tijekom CC licence)

FOSM (vjerojatno od Free Open Street Map) je projekt virtualne zajednice s ciljem stvaranja slobodne, svima dostupne karte koju svatko može sam i dorađivati, a koja od svojih doprinositelja ne traži odricanje prava odlučivanja ili drugih prava.

Primjer FOSM karte - središte grada Rijeke, 2013-05-04

Projekt je nastao otcjepljenjem od projekta OpenStreetMap (OSM), kao odgovor na promjenu licence i uvjeta za doprinositelje koje je nametnula zaklada OpenStreetMap. Temeljna razlika jest licencija. FOSM i dalje koristi Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 licenciju, te od doprinositelja ne traži pristanak na posebne uvjete prije dopuštanja rada na karti.

U ostalim tehničkim vidovima su ova sustava i dalje slična. Karte, odnosno kartografski podaci na FOSM sustavu su doprinosi suradnika, a uglavnom nastaju korištenjem GPS uređaja, zračnim fotografiranjem, iz drugih slobodnih izvora, ili jednostavno poznavanjem zemljišta, odnosno naselja. Karte, bilo kao strojno generirane slike ili kao sami vektorski podaci, su u projektu FOSM i dalje raspoloživi za preuzimanje prema Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 licenciji, .[1]

Zbog razlika u licenciji koje su nastupile oprilike u rujnu 2012. godine, podaci iz sustava OpenStreetMap se više ne mogu prenositi u sustav FOSM, niti obratno. Doprinositelji koji to žele mogu i dalje neovisno svoje doprinose unositi u oba sustava.

Sustav FOSM, poput sustava OpenStreetMap, se sastoji od cjelina koje uključuju:

  • središnji dio
    • bazu podataka koja čuva pohranjene sve kartografske podatke
    • sustavi za crtanje karte (npr. Mapnik, Osmarender i drugi)
    • web poslužitelj za prikaz i uređivanje karata (ovo je glavni način putem kojeg korisnici koriste karte)
  • samostalni dijelovi (koji su seovisni od središnjeg sustava i stoga upotrebljivi kod spajanja i na sustav FOSM i na sustav OpenStreetMap)
    • samostalni programi za uređivanje karata (npr. JOSM i Merkaator)
    • sučelje s razmjenu kartografskih podataka (koriste ga samostalni programi za uređivanje karte kako pristupili bazi kartografskih podataka)
    • sučelje za razmjenu programskog koda (programi na kojima se projekt zasniva su otvorenog kôda tako da ih korisnici mogu preuzeti, pa i nadopuniti)
    • samostalni programi za crtanje karata, traženje optimalnog puta i drugo.


Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. fosm Copyright and License. Inačica izvorne stranice arhivirana 29. travnja 2013. Pristupljeno 24. svibnja 2013.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]