Prijeđi na sadržaj

Fergusonova puška

Izvor: Wikipedija
Mehanizam punjenja Fergusonove puške

Fergusonova puška je naziv za vjerojatno prvu pušku-ostragušu koja se rabila u ratne svrhe. Imala je kalibar .65 in (16,5 mm), a od većine pušaka svog doba - sprednjača -se razlikovala zbog toga što je imala zatvarač, odnosno punila se straga. Ime je dobila po svom pronalazaču, britanskom majoru Patricku Fergusonu koji je s njom opskrbio svoju jedinicu lakog pješaštva u američkom ratu za nezavisnost.

U rukama izvježbanog vojnika Fergusonova puška je mogla ispaliti 6-10 metaka po minuti, odnosno 2-4 puta brže od tadašnjih musketa. Većina povjesničara vjeruje kako je upravo uporaba te puške donijelo pobjedu Britancima u bitci kod Brandywinea.

Međutim, Fergusonovi pretpostavljeni nisu imali razumijevanja za to oružje, napravljeno desetljećima prije svog vremena. Djelotvorna uporaba je zahtijevala preradikalnu promjenu tada važeće taktike, a i slaba metalurgija je bila razlogom čestih kvarova. Fergusonove puške su se, stoga, umjesto kao standardno oružje, rabile za snajpiranje i čarke. Sam Ferguson je poginuo u biti kod King's Mountaina 1780. godine.

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kôd]