Festival Omladina

Izvor: Wikipedija

Festival Omladina, glazbeni festival neafirmiranih mladih glazbenika koji se održava u Subotici. Na njemu se izvode skladbe širokog glazbenog raspona, gitaristička glazba, od pop-glazbe, rocka, heavy metala, ska, regaea, punka i tako dalje. Mnogim je mladim glazbenicima bio odskočna daska u daljnjoj karijeri. Održavao se svake godine počevši od 1961 godine sve do 1990. godine. Prvi službeni naziv bio je Festival mladih kompozitora i izvođača Omladina.[1] Slijedila je stanka, nakon čega je 2012. opet zaživio te se održava i danas.[2] Festival isprve nije privukao pozornost šire javnosti, no kvalitetni mladi neafirmirani glazbenici najbolje su iskoristili pruženo i festival je reputacijom došao na razinu afirmiranih glazbenih festivala na kojima su nastupale domaće glazbene zvijezde.[1] Danas na njemu na natjecateljskim i revijalnim večerima nastupaju sastavi većinom iz Srbije, ali i iz iz susjednih država. 2018. godine održan je 37. festival.[3] Festival se održao na raznim lokacijama: Stadion malih sportova,[3] u prostorijama HKC "Bunjevačko kolo"[4] i dr. Organizatori su bili razni. Prvi je festival održan na inicijativu dvojice glazbenih zanesenjaka, Josipa Kovača i Aleksandra Jančikina. Uz pomoć Klare Bašić u okviru Omladinskog kulturno-umjetničkog društva Mladost organizirali su festival za mlade i neafirmirane glazbenike iz cijele ondašnje Jugoslavije.[1][5] Zadnjih nekoliko godina organizira ga Kancelarija za mlade.[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c Sva ta muzika Festival Omladina (pristupljeno 15. srpnja 2018.)
  2. (srp.) Radio televizija Vojvodine RTV (Kristijan Takač): Festival "Omladina" za vikend u Subotici, 24. svibnja 2018.
  3. a b (srp.) Subotica.com Festival "Omladina" u subotu na Stadionu malih sportova, grupa "Galija" od 23 časa, 25. svibnja 2018. (pristupljeno 15. srpnja 2018.)
  4. a b Subotica.com Festival "Omladina 2017" u subotu u Bunjevačkom kolu, 16. svibnja 2017. (pristupljeno 15. srpnja 2018.)
  5. Festivival.com Oni su izmislili festival, novinski isječak

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]