Fiducijarni novac

Izvor: Wikipedija
Fiat novac iz Dinastije-Yuan.

Fiatov novac (iz lat. riječi fiat ("neka se izvrši! neka bude!) novac je koji nema pokrića svoje vrijednosti ni u kakvom konkretnom dobru poput zlata ili srebra.

Služi kao valuta koju vlast određuje kao jedino pravno sredstvo plaćanja a vrijednost jamće institucije koje ga izdaju. Većina papirnog novca je fiat novac, uključujući euro i američki dolar. Njegovu vrijednost jamči državna vlast i nije vezana za zlato i općenito nije osigurana.

Ako dovoljno velika organizacija (tj. Zajednica) izda, koristi i prihvati nešto kao plaćanje, to nešto automatski dobiva vrijednost s obzirom na to da mu se vjeruje kao sredstvo za razmjenu dobara.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Nakon Prvog svjetskog rata brojne su države zbog ogromnih troškova rata bile primorane zadužiti i da bi otplatile dugove neke države su počele su tiskati dodatni novac koji nije imao pokriće u zlatu. Tijekom Drugog svjetskog rata 1944. godine potpisan je Sustav iz Bretton Woodsa kojim su uređeni monetarni sustave zapadnih saveznika na način da je svaka zapadna valuta pokriće imala u američkom dolaru, a taj je pak pokriće imao u zlatu.

1971. godine tadašnji američki predsjednik Richard Nixon ukinuo je konvertibilnost dolara za zlato. godine. Time je u potpunosti zamijenjen dotadašnji globalni monetarni sustav koji se je temeljio na zlatu.

Povezani članak[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Economic template.svg Nedovršeni članak Fiducijarni novac koji govori o ekonomiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.