Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Filozofski fakultet u Mostaru sastavnica je Sveučilišta u Mostaru.

Status fakulteta[uredi VE | uredi]

Filozofski Fakultet Sveučilišta u Mostaru proizašao je iz Pedagoškog fakulteta akademske 2005./2006. godine. Prvotno je nazvan Fakultet filozofsko-humanističkih znanosti. Djelatnost Fakulteta određena je Statutom fakulteta kao visokoškolska ustanova obrazovanja studenata u preddiplomskom, diplomskom i poslijediplomskom studiju.

Organizacija fakulteta[uredi VE | uredi]

Fakultet djeluje po programu Bolonjske deklaracije 3+2+3. Tri godine traje preddiplomski studij i po završetku se stječe naziv prvostupnik. Dvije godine traje diplomski studij i po završetku se stječe naziv magistar/magistrica struke. Nakon toga se može upisati doktorski studij, koji traje još tri godine. Na Fakultetu trenutno studira oko 1500 studenata. U nastavnom procesu sudjeluje 125 nastavnika.

Na Fakultetu postoji dvanaest studija koji se mogu različito kombinirati. Studiji su organizirani jednopredmetno i dvopredmetno.

Jednopredmetni studiji[uredi VE | uredi]

Dvopredmetni studiji[uredi VE | uredi]

Poslijediplomski studij[uredi VE | uredi]

Od akademske godine 2005./2006. pokrenut je interdisciplinarni poslijediplomski studij Jezici i kulture u kontaktu, koji nudi različite smjerove: Kroatistika, Anglistika, Germanistika, Latinski, Kultura s podsmjerovima: Povijest, Filozofija i Novinarstvo.

Nastavna i znanstvena suradnja[uredi VE | uredi]

Stručni kadar koji sudjeluje u radu na Filozofskom fakultetu, osim sa Sveučilišta u Mostaru, dolazi sa Sveučilišta u Zagrebu, Zadru, Splitu, Osijeku, Sarajevu, kao i s odgovarajućih instituta iz Zagreba i Dubrovnika. U nastavnom i znanstveno - istraživačkom djelatnošću Fakultet ima sustavnu suradnju s Institutom hrvatski jezik, književnost i povijest, Institutom za latinitet i drugim članicama Sveučilišta u Mostaru, ali i svakodnevno radi na uspostavljanju i održavanju dobre suradnje sa srodnim studijima u Bosni i Hercegovini, Republici Hrvatskoj i drugim europskim zemljama.

Časopisi[uredi VE | uredi]

Filozofski fakultet izdaje svoju znanstvenu publikaciju časopis Hum, a čiji je prvi broj izašao u prosincu 2006. godine. Od 2015. godine sa suizdavačem Hrvatskim institutom za povijest iz Zagreba, fakultet izdaje i godišnji časopis Hercegovina.

Dekanat[uredi VE | uredi]

Filozofski fakultet vodi dekan i prodekani. Dekan fakulteta je prof. dr. sc. Ivica Musić, a prodekani su: doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu;
doc. dr. sc. Mate Buntić, prodekan za znanost;
prof. dr. sc. Ružica Zeljko-Zubac, prodekanica za međunarodnu i međusveučilišnu suradnju.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]