Flores

Izvor: Wikipedija
Flores
Podatci
Smještaj Jugoistočna Azija
Otočna skupina Mali sundski otoci
Koordinate 8°N 121°E / 8°N 121°E / 8; 121
Država Indonezija
Glavno naselje Maumere (700000 stan.)
Površina 13.540 km2
Broj stanovnika 1 831 000 (2010.)
Flores Topography.png

Flores je indonezijski otok koji spada u skupinu Malih sundskih otoka. Flores (što na portugalskom znači cvijeće) je 2010. imao oko 1,831,000 stanovnika koje je većinom smješteno u najvećem otočkom gradu Maumereu (oko 700,000 stanovnika).

Potres magnitude 7,8 koji je pogodio ovaj otok 12. prosinca 1992. ubio je 2500 ljudi.

Uprava[uredi | uredi kôd]

Flores je dio pokrajine East Nusa Tenggara. Podijeljen je na osam regencia(okruga lokalne uprave) koji poredani od zapada prema istoku idu ovako: Manggarai Barat (zapadni Manggarai), Manggarai Tengah (središnji Manggarai), Manggarai Timur (istočni Manggarai), Ngada, Nagekeo, Ende, Sikka i Flores Timur (istočni Flores). Flores je po broju stanovnika deseti otok Indonezije.

Flora i fauna[uredi | uredi kôd]

Zapadna obala otoka je jedno do rijetkih mjesta gdje se komodo može pronaći slobodan te je taj dio otoka proglašen nacionalnim parkom Komodo koji je uvršten na UNESCO-ovu prirodnu baštinu svijeta. Kelimutu je drugi nacionalni park na ovom otoku koji je osnovan radi zaštite flore i faune. Na otoku prebivaju dvije endemske vrste štakora, floreski divovski štakor i Veerhovenov divovski štakor.

Flores je bio dom patuljastog slona nazvanog Stegodon koji je izumro prije 12,000 godina.

Homo floriensis[uredi | uredi kôd]

Homo floriensis je nepoznata vrsta hominida otkrivena 2004. Popularno je nazvana hobitom jer je bila visoka samo 1 metar. Najstariji primjerak star je 18,000 godina.

Kultura[uredi | uredi kôd]

Na Floresu se govori mnogo jezika, ali svi oni pripadaju austronezijskim jezicima. Za razliku od Indonezije koja je muslimanska na Floresu žive pretežito rimokatolici te je to granica između muslimanskih i kršćanskih zemalja Pacifika.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Portugalski trgovci došli su na Flores u 16. stoljeću te se to i dan danas vidi u kulturi, jeziku i religiji Sikka. 1613. Nizozemci napadaju Flores te se stanovništvo povlači u Utvrdu Solor. Nakon toga 1846. Portugalci i Nizozemci otvaraju pregovore o granici, ali bez većih uspjeha.Pošto je situacija bila teška portugalski guverner Lima Lopes je prodao portugalske posjede za 200,000 forinti no kako je to učinio bez odobrenja Lisabona smijenjen je i osramoćen u čitavoj državi. Za vrijeme II. svjetskog rata Japanci zauzimaju otok. Nakon kraja rata, Flores je postao dio nezavisne Indonezije.

Turizam i gospodarstvo[uredi | uredi kôd]

Jezera Kelimutua

Najpoznatije turističko mjesto na otoku je Kelimutu krater ugaslog vulkana na kojemu su smještena tri jezera različite boje (svijetlozelena, tamnozelena i crna) koja su tijekom povijesti mijenjala boju, a uzrok toga nije poznat.

Osim turizma, glavne gospodarske grane na otoku su poljoprivreda, ribarstvo i marikultura. Primarne kulture koje se uzgajaju na otoku su riža, kukuruz, slatki krumpir, manioke. Glavna novčanu važnost za otok iznose kava i kokos.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • Monk, KA, Fretes, Y., Reksodiharjo-Lilley, G. (1996) Ekologija Nusa Tenggara i Maluku. Hong Kong: Periplus Editions Ltd. Hong Kong: Periplus izdanja Ltd.
  • L, Klemen (1999-2000) "Manji sundski otoci 1941-1942". Zaboravljene kampanje: Nizozemske istočnoindijske kampanje 1941-1942.