Fore

Izvor: Wikipedija

Fore, papuansko pleme transnovogvinejske porodice nastanjeni u distriktu Okapa (provincija Eastern Highlands) na Papui Novoj Gvineji. Fore su u svojoj povijesti najpoznatiji po bolesti kuru koja je među njima harala između 1957. i 1968. godine koja je odnijela sa sobom 1,100 života. Fore su bili endokanibali pa se sumnja da je bolest izazvana jedenjem mozga zaražene žrtve (transmisivna spongiformna encefalopatija). - Godine 1967. posjetio ih je Paul Ekman.

Fore žive u malenim raštrkanim naseljima u kojima se do novijeg vremena nalazila jedna ili dvije komunalne muškaračke kuće. Žene s djecom živjele su u nekoliko zasebnih kuća. Ova sela su u blizini vrtova gdje se žene bave hortikulturom. Zbog iscrpljivanja zemljišta svake dvije do tri godine se sele, te krče i pale nove čestice šume za svoje vrtove, takozvana tehnika posijeci-i-spali. U svojim vrtovima uzgajaju slatki krumpir, glavnom hranom i ljudi, a uz njega i ostalo gomoljasto bilje, yam, manioka i taro, nadalje pitpit (Saccharum edule i Setaria palmifolia koja raste samo ispod 1800 metara), banane, kukuruz, a u još novije vrijeme i kikiriki, luk, papaju, i drugo.

Muškarci se bave lovom, a uzgajaju se i svinje, čije je meso uz slatki krumpir osnovna hrana. Populacija Fora iznosi 17,000 (1991. SIL). Služe se s dva dijalekta, pamusa ili južni fore i sjeverni središnji fore.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Gajdusek, D. Carleton (1977). "Unconventional Viruses and the Origin and Disappearance of Kuru." Science 197: 943-960.
  • Berndt, Ronald M. (1962). Excess and Restraint: Social Control among a New Guinea Mountain People. Chicago: University of Chicago Press.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]