Francuska zajednica u Belgiji

Izvor: Wikipedija
Francuska zajednica u Belgiji
Zastava Grb
Zastava Grb
Položaj Francuske zajednice u Belgiji
Službeni jezik francuski
Glavni grad Bruxelles
Vlada
 - Ministar predsjednik Rudy Demotte
Stanovništvo
- ukupno (2006.) 4.200.000 stanovnika

Francuska zajednica u Belgiji (Communauté française de Belgique) je savezni entitet u Belgiji, koji je jedan od tri zajednice ove zemlje. U nekim dokumentima ova zajednica se naziva i Zajednica Valonija-Bruxelles (Communauté Wallonie-Bruxelles). Ovaj drugi naziv koristi se kako bi se izbjegla zabuna i miješanje pojma sa zajednicom Francuza koji žive u Belgiji, te kako bi se istakla dva područja u kojima živi frankofono stanovništvo u Belgiji.

Opis[uredi | uredi kôd]

Francuska zajednica se ne može definirati kao točno određeno područje koje okuplja određenu skupinu ljudi, nego više kao institucija koja brine za interese frankofonih građana Belgije.

Kad bi se općenito definiralo stanovništvo ove zajednice, ono bi obuhvaćalo oko:

  • 3,3 milijuna Valonaca (najveći dio stanovništva Valonije, uz izuzetak germanofonog stanovništva koje čini oko 70 tisuća osoba na istoku Valonije).
  • 0,9 milijuna frankofonih stanovnika Bruxellesa (od ukupno oko milijuna stanovnika Bruxellesa).

Ukupno je u Belgiji oko 4,2 milijuna stanovnika frankfono, od toga 80 % živi u Valoniji, a oko 20 % u Briselskoj regiji.

U ove brojke nisu uključeni frankofoni stanovnici u Flandriji, čiji se broj procjenjuje na između 150.000 i 300.000 stanovnika.

Općenito se može reći da Francuska zajednica u Belgiji okuplja oko 41 % stanovništva ove države, dok ostatak čini Flamanska zajednica, te jednim malim dijelom i Njemačka zajednica.

Politika[uredi | uredi kôd]

Bruxelles je sjedište parlamenta i vlade Francuske zajednice. Zakonodavnu vlast vrši parlament, dok izvršnu čini vlada.

Zakonodavna vlast[uredi | uredi kôd]

Parlament se sastoji od 94 zastupnika, od čega 75 dolaze iz valonskog parlamenta, a 19 iz parlamenta Regije glavnoga grada Bruxellesa).

Stranke u parlamentu Francuske zajednice (2004. – 2009.)

Stranka Z. mjesta
Socijalistička partija (PS) 41
Reformistički pokret (MR) 26
Humanistički demokratski centar (CDH) 17
Ecolo 5
Nacionalna fronta (FN) 4
Ukupno 93

Stranke na vlasti označene su točkom (•)

Izvršna vlast[uredi | uredi kôd]

Vladu ne izabire parlament, nego nju formira koalicija stvorena nakon regionalnih izbora. Najmanje jedan član mora biti iz Regije glavnoga grada Bruxellesa.

Trenutnu vladu čine:

Jezici[uredi | uredi kôd]

Od 1990., Francuska zajednica priznaje lokalne regionalne jezike kao izvorne. To su romanski jezici (šampanjski, lorenski, pikardski i valonski), te germanski jezici (frankonski, limburški, luksemburški, brabantski i briselski).

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]