Franjo Klopotan

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Franjo Klopotan
20. stoljeće
Rođenje Presečno, 16. rujna 1938.
Smrt Novi Marof, 6. listopada 2019.[1]
Vrsta umjetnosti Naivna umjetnost
Portal o životopisima

Franjo Klopotan (Presečno, 16. rujna 1938.Novi Marof, 6. listopada 2019.[1]) hrvatski naivni slikar, grafičar i crtač.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Franjo Klopotan rođen je u Presečnom u blizini Novog Marofa. U Varaždinu je1957. godine izučio za fotografa u školi učenika u privredi, a 1959. godine za bolničara. Radio je kao bolničar u Novom Marofu i Zagrebu. Od 1965. do 1970. godine živio je u Hamburgu gdje je izučio i radio kao retušer dubokoga tiska. Godine 1970. vraća se u Presečno.

Slika uglavnom u ulju, najprije u stilu hlebinske slikarske škole, potom razvija vlastitu ikonografiju, bestijarij i antropomorfnu floru. Uvodi elemente nadrealizma i pučke fantastike. Od osamdesetih godina stvara djela složenije simbolike, često sa humornom konotacijom. Devedesetih godina slika pejzaže fantazmagoričnih svjetova, djela s elementima političke satire te religijske tematike.

Samostalno je izlagao u Zagrebu, Dubrovniku, Hamburgu, Kölnu, Düsseldorfu, Varaždinu, Milanu, Beču, Splitu, Crikvenici, Münchenu, Velikoj Gorici, Čakovcu, Mariboru, Zaboku i Zaprešiću. Godine 1992. Hrvatska pošta izdala je poštansku marku s njegovim djelom Moj zavičaj. Jedan je od osnivača Društva naivnih likovnih umjetnika Hrvatske, te član Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b HDLU, In memoriam Franjo Klopotan, objavljeno 9. listopada 2019., pristupljeno 3. prosinca 2019.
Blješke i literatura

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Mrežna mjesta