Furor Teutonicus

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Furor Teutonicus ("teutonski bijes") je latinski izraz koji se odnosi na poslovičnu svirepost Teutonaca, ili općenito, germanskih plemena, u razdoblju rimskog carstva.

Izvorni izraz se obično pripisuje rimskom pjesniku Marcusu Annaeusu Lucanusu, također poznatom kao Lukan. To se pojavljuje po prvi put u njegovom radu Bellum civile / Pharsalia. Lukana koristi izraz kako bi opisao ono što on vjeruje da je izvanredna karakteristika germanskog plemena zvanog Teutonci: ludilo , nemilosrdnost i luđački bijes u borbi.

Teutonci su se susreli s vojskama Rimskog Carstva u istočnim Alpama oko godine 113 godine prije Krista.Rimljani, pod zapovjedništvom konzula Papiriusa Carboa, pokušali su ih namamiti u zamku , ali su podcijenili njihove vojne potencijale i izgubili je bitku kod Noreia.Rimljani su također izgubili bitku kod Arausija (105 pr. Kr.) i drugemanjih bitke, prije postavljanja Gaja Mariusa za njihovu obranu.

Teutonci su poraženi godine 102. prije Krista, ali druga germanska plemena ostala su briga za Rimsko Carstvo sve do njegova potpunog raspada .Rimska vojska je poražena u bitci u Teutoburškoj šumi pri čemu su potpuno uništene tri rimske legije (između 20.000 i 30.000 ljudi) zbog čega su uslijedile rimske odmazde.