GIF

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

GIF (eng. Graphic Interchange Format) jedan je od dva najčešće korištena računalna grafička formata za razmjenu slika na World Wide Web-u.

. . . . . . . . . . . . Izvorna slika (BMP) . . . . . . . . . . . . . . . GIF bez ditheringa . . . . . . . . . . . . . . . . . . GIF uz dithering

To je 8-bitni (jedan piksel prezentiran je jednim bajtom) bitmap grafički format (pogledaj rasterska slika) koji koristi paletu od maksimalno 256 boja. Konvertiranjem izvornih bitmapa (BMP, JPG, TIF, PNG i dr.) u GIF, drastčno se smanjuje broj nijansi kojima se interpretira sadržaj, što rezultira stepeničastim prijelazima pri pretapanju boja i gubitkom finijih detalja, a najčešće i prejakim kontrastom boja. GIF je stoga je prikladniji za razne dijagrame i slične grafičke sadržaje, nego za fotografije.


Ako se ipak koriste za fotografije, navedeni nedostaci se ublažavaju postupkom Dithering-a, kojim se uz uporabu raspoložive palete boja primjenom različitih algoritama za rasteriranje, postižu efekti bliži izvorniku (slike gore).


Animirani GIF

S druge strane, memorijske potrebe za spremanje sadržaja u GIF-u su skromne, pa ga to čini prikladnim za razmjenu putem Interneta, jer se razmjerno velike slike mogu sažeti u manju datoteku, što ubrzava download, čak i putem vrlo sporih modema (ipak, GIF datoteke su u pravilu značajno veće od onih komprimiranih u JPG). Nadalje, tim je formatom podržana, prozirna pozadina (efekt kao da je slika na staklu), kao i animacija. To ga uz skromne memorijske potrebe čini idealnim za bannere, logotipe i kratke pokretne sekvence, tj. primjene učestale na internetu.


Povijest GIF-a[uredi VE | uredi]

GIF je 1987. godine pod originalnim imenom 87a predstavila tvrtka CompuServe kao nadomjestak ranijem formatu nazvanom RLE, koji se također koristi za download slika, samo je bio u crno-bijeloj verziji. Godine 1989. ista tvrtka nudi noviju, poboljšanu verziju GIF-a, imena 89a. Ta verzija je poznata kao animirani GIF - slika sačinjena od više frame-ova, koji daju dojam kretanja lika.


Vidi i:[uredi VE | uredi]