Gajnice

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Gajnice su zagrebačko gradsko naselje (kvart) na zapadnom dijelu grada. Najgušće je naseljeni kvart gradskog kotara Podsused - Vrapče.

Povijest[uredi VE | uredi]

Prvo naselje izgrađeno je nakon gradnje tvornice Jedinstvo, četrdesetih godina dvadesetog stoljeća. Naselje je trebalo udomiti 5000 stanovnika, no izgrađeno je samo djelomično, tek petina: 8 jednokatnih i 3 dvokatne stambene zgrade. Uz to izgrađeni su i objekti javne namjene: hotel za samce, internat za učenike industrijske škole, trgovine, dom kulture i kuglana. Naselje je projektirala grupa uglednih arhitekata Arhitektonskog projektnog zavoda: Slavko Löwy, Stjepan Gomboš, Ivo Bartolić, Lavoslav Horvat i Milan Tomičić. Veći dio Gajnica izgrađen je sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća kao novo stambeno naselje što je naglo povećalo broj stanovnika današnje zagrebačke četvrti Podsused - Vrapče. Prema popisu stanovništva iz 2011., naselje ima 9.854 stanovnika. Poštanski broj kvarta je 10090.

Ime[uredi VE | uredi]

Područje Gajnica su se u početku zvale zvale su se Naselje tvornice Jedinstvo. Ime Gajnice umanjenica je riječi gaj koja znači šumica ili šumarak. Dakle ime Gajnice doslovno znači mala šumica ili mali šumarak.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]