Galerija Niškog kulturnog centra

Izvor: Wikipedija
Galerija Niškog kulturnog centra
S otvaranja jedne od izložbi u Galeriji NKC
Vrsta: Državna ustanova
Osnovana: 1999.
Sjedište: Bulevar Zorana Đinđića 37
Niš, Srbija
Vlasnik: Grad Niš
Struktura:
  • Izložbeni prostor
  • Knjižara NKC
Mrežne stranice http://www.nkc.org.rs/

Galerija Niškog kulturnog centra jedan je od brojnih izložbenih prostora u ovom gradu, u državnom vlasništvu. Galerija se bavi organiziranjem izložbi iz oblasti likovnih umjetnosti, i drugi oblasti kulture, izdavanjem kataloga, promocijom i prodajom umjetničkih djela. Galeriju, pored izložbenog prostora čini i prodajni salon knjiga.

Galerija spada u posjećenije u Nišu. Na oko 15 do 20 izložbi godišnje iz oblasti likovne umjetnosti i drugih oblasti kulture, prosječan broj posjetitelja, po jednoj izložbi, je oko 500. Galerijom upravlja Niški kulturni centar, koji ima i svoje programsko vijeće.

Položaj[uredi | uredi kôd]

Galerija Niškog kulturnog centra nalazi se u starom dijelu središnje četvrti Grada Niša, u po broju stanovnika najvećoj gradskoj općini Medijana u ulici Bulevar dr Zorana Đinđića 37. Smještena, je na uglu i u prizemlju novoizgrađene stambene zgrade. Galerijase svojim položajem i izgledom uklapa se u suvremeni izgled ovog niškog bulevara.

Lokacija objekta je, preko puta Niškog kliničkog centra, u neposrednom okruženju medicinskog i stomatološkog fakulteta, dvije najstarije niške gimnazije, srednje umjetničke i glazbene škole, i jedne od najstarijih osnovnih škola u Nišu, što ljubiteljima umjetnosti osigurava dobru pristupačnost a Galeriji stalnu posjećenost.

Galerija Niškog kulturnog centra nalazi se u stambenoj zgradi na Bulevaru dr Zorana Đinđića u Nišu

Smještaj i opremljenost Galerije[uredi | uredi kôd]

Galerija je smještena je u jednoj razini od dva zasebna dijela, u arhitektonski reprezentativnom prostoru, namjenski izgrađenom za izložbene djelatnosti, a nešto kasnije i za prodaju književnih djela.

Povjest[uredi | uredi kôd]

Niški kulturni centar kao gradska ustanova kulture osnovana je s kraja 20. stoljeća (1999) sa zadatkom organizirati koncepcijski različite programske sadržaje i fokusira se na najrazličitije aktualnosti iz književnog, glazbenog, filmskog i video, likovnog, kazališnog, obrazovnog i znanstveno-popularnog, ali i društvenog života grada, regije, zemlje i svijeta.[1]

Zato u svom sastavu NKC ima i ovaj reprezentativni galerijski prostor namijenjen prije svega izložbenim ali i svim drugim kompleksnim programima iz oblasti kulture i umjetnosti.

Zadatci[uredi | uredi kôd]

Glavni zadatci Galerije NKC je realizirati dobro strukturirane (ali i fleksibilne) likovne programe, a prije svega one koji djeluje kontinuirano i donose u Niš suvremene, inovativne umjetničke produkcije i njihove prezentacije.

Stalni program Galerije je organiziranjem izložbi dati potporu i stimulaciju prije svega mladim talentima koji stvaraju kako u klasičnim likovnim tehnikama, tako i u proširenim medijima i multimedijima.

Također, Galerija Niškog kulturnog centra posebnu pozornost poklanja održavanju izložbi i razvoju likovnog amaterizma kroz redovite godišnje izložbe udruga i istaknutih pojedinaca u ovom, ali i drugim galerijskim prostorima u njenoj nadležnosti.

Svoje zadaće Galerija NKC realizira u suradnji s vlastima Grada Niša, zaduženim za kulturu, Međunarodnim udruženjem "Palanski art", Galerijom SLU u Nišu, brojnim udrugama umjetnika iz Niša Srbije i inozemstva.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (srp.)Niški kulturni centar, Vladimir BlatArhivirana inačica izvorne stranice od 31. kolovoza 2011. (Wayback Machine), Pristupljeno: 8. rujna 2016.
  2. (srp.) Likovni program Niškog kulturnog centra. www.nkc.org.rs. Inačica izvorne stranice arhivirana 17. rujna 2016. Pristupljeno 8. rujna 2016.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Sestrinski projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Gallery Cultural Center Nis

Mrežna mjesta[uredi | uredi kôd]