Prijeđi na sadržaj

Geštaltizam

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta 10000. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija

Geštaltizam ili geštaltna psihologija pokret je u psihologiji koji datira iz 1920-ih i 1930-ih godina u Europi i Sjedinjenim Državama. Bila je to reakcija na strukturalizam jer je pretpostavljao da se percepcija sastoji od niza odvojenih osjeta.

Ljudi percipiraju svijet u cjelinama i obrascima. Geštalt je njemačka riječ i znači "organizirani" ili "cjeloviti" oblika. Nastao je oko 1930. godine u Njemačkoj pod vodstvom Maxa Wertheimera i u suradnji s Kurtom Koffkom, Wolfgangom Köhlerom i Kurtom Lewinom[1], između ostalih, da bi se brzo preselio u Sjedinjene Države zbog prijetnje nacizma. U konačnici je izgubila svoju poziciju važnog psihološkog polja, ali se integrirala u nekoliko drugih psiholoških pokreta.

Geštaltni psiholozi suprotstavljali su se strukturalistima jer su na kompleksne pojave gledali kao na zbroj elementarnih ponašanja.[2] Tamo gdje su se strukturalisti pokušavali baviti osnovnim gradivnim elementima uma, geštaltni psiholozi su pokušavali uzeti u obzir cjelinu.

Primjer za to je phi fenomen (Wertheimer, 1912). Ovdje dva svjetla koja su prostorno odvojena i svijetle jedno za drugim čine iluziju kretanja u smjeru drugog svjetla. Geštaltna psihologija je u tome vidjela potvrdu principa izomorfizma. To je ideja da obrazac podražaja koji se percipira strukturalno odgovara sličnom stanju ili obrascu u mozgu.

Bihevioriste je zabrinjavala činjenica da su se rezultati geštaltne psihologije temeljili na izvješćivanju o svjesnim iskustvima i da su demonstrirali fenomene bez daljnjeg istraživanja bihevioralnim metodama.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Sternberg, Robert J.; Sternberg, Karin (2012). Cognitive Psychology (6th ed.). Belmont, CA: Cengage Learning. ISBN 978-1-133-31391-5.
  2. Pohl, Rüdiger F. (2016). Cognitive Illusions: Intriguing Phenomena in Judgement, Thinking and Memory. Psychology Press. ISBN 9781317448280.