Gen

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Gen. Za pleme iz naroda Ewe, pogledajte Gen (pleme).

Gen je osnovna jedinica nasljedne informacije spremljene u DNK. Genom zovemo svaki dio molekule DNK koji se prepisuje u RNK. Prosječan gen sastoji se od oko 1000 nukleotida. Budući da se DNK s na njoj poredanim genima prenosi s roditelja na potomstvo, to znači da su geni zapravo nosioci nasljednih osobina svakog živog organizma. Geni sadrže sve upute za izgradnju i održavanje živog organizma.

Velik dio gena sadrži upute za proizvodnju bjelančevina. Ti geni se prepisuju u mRNK, putem koje se zapis prenosi iz jezgre stanice u citoplazmu, do sitnih organela nazvanih ribosomi. Ribosomi su "tvornice bjelančevina". U njima se povezuju karike (aminokiseline) u polipeptidni lanac molekule bjelančevine.

Također postoje tzv. RNK geni koji kodiraju molekule RNK koje se ne prevode u bjelančevine, nego same obavljaju razne funkcije unutar stanice. Postoji mnogo skupina RNK gena, ali najvažnije među njima su transferna RNK i ribosomalna RNK.

Skup svih gena nekog organizma, tj. njegovo ukupno nasljeđe zovemo genotip. Fenotip je ukupni izražaj organizma, tj. sva morfološka i fiziološka svojstva organizma.P biology.png Nedovršeni članak Gen koji govori o biologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.