Geopark

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Države uključene u UNESCO-vu mrežu globalnih geoparkova 2014. god.

Geopark je jedinstveno područje sa izražajnom geološkom baštinom te strategijom za održivi gospodarski razvoj i promociju te baštine na dobrobit lokalne zajednice[1]. Postoje globalni geoparkovi i nacionalni geoparkovi.

Slap Skakavac na Jankovcu, Papuk Geopark

UNESCO-va definicija globalnog geoparka je jedinstveno područje s geološkom baštinom od međunarodnog značaja[2]. Mnogi geoparkovi promiču svijest o geološkim opasnostima, uključujući vulkane, potrese i tsunamije, a mnogi pomažu u pripremi strategija ublažavanja katastrofa s lokalnim zajednicama. Geoparkovi obuhvaćaju zapise o prošlim klimatskim promjenama i pokazatelji su trenutnih klimatskih promjena, kao i „najbolje prakse” u korištenju obnovljivih izvora energije, održivom korištenju i potrebi za prirodnim resursima, i primjene najboljih standarda „ekološkog turizma” promičući poštovanje okoliša i cjelovitosti krajolika.

Geoparkovi nisu zakonodavna oznaka iako su ključna mjesta baštine unutar geoparka često zaštićena lokalnim, regionalnim ili nacionalnim zakonodavstvom[2]. Multidisciplinarna priroda koncepta geoparka i promocije turizma u geoparkovima razlikuje se od ostalih modela održivog turizma.

Papuk Geopark je prvi hrvatski geopark koji je postao dio europske i svjetske UNESCO-ve mreže geoparkova (Global Geoparks Network, GGN) 2007. godine.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Geopark
  1. Patrick J. Mc Keever i Nickolas Zouros, Geoparks: Celebrating earth heritage, sustaining local communities, researchgate.net, Prosinac 2005., str. 274.–278.
  2. a b "What is a Global Geopark?, United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization" (engl.) Pristupljeno 7. lipnja 2019.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]